Brussel·les i els mals estructurals

Josep M. Loste i Romero. portbou.

El darrers atemptats criminals del passat 22/03/2016, al cor de la capital d'Europa, posen de manifest que, principalment en el conjunt del vell continent vivim, sociològicament parlant, una època molt complicada, de temps nihilistes molt accentuats. No hi ha dubte que, d'entrada, cal esmentar que les teories de Francis Fukuyama sobre la «la fi de la història» de l'any 1991, en què es plantejava una societat, lineal, idíl·lica i comandada per un únic sistema capitalista neoliberal (que de fet era i és terriblement conservador) han fracassat estrepitosament. El segle XXI ha implicat i implica, més que mai, un retorn (descarnat i desordenat) a la història. El pitjor de tot de la situació actual és que el «mal estructural» del retorn al nihilisme irracional i obscurantista (barrejat i/o justificat amb el fet religiós) és una autèntica «arma letal» de doble sentit. D'aquesta manera, el fenomen gihadista (tercermundista i situat també en el quart món del vell continent i dels Estats Units) pot tenir, ja està tenint, una contrarèplica a Occident, la qual cosa pot provocar el col·lapse de la democràcia i la regressió obscurantista més absoluta.

L'esport surt car

Anna Espígol Bernatallada. girona.

Sóc una veïna de Fontajau de Girona i començo a dubtar si l'interès de l'Ajuntament a organitzar tants esdeveniments esportius és només el foment de l'esport o, sobretot, l'interès recaptatori. Estic del tot d'acord amb què es facin aquests tipus d'actes però s'haurien de vigilar els efectes que patim els veïns, sobretot en aquestes zones on n'hi ha tants i tant sovint. La majo?ria d'aquests actes ens causen problemes per arribar o sortir de casa i el que comença a afartar-nos més és el volum de multes a causa d'uns horaris de prohibició d'aparcament massa extensos. Per exemple, la nit abans de la Volta Catalunya, que era a les 12 del migdia, em van posar una multa a la mo?to (en un carrer lateral) a la 1 de la matinada, quan lògicament me l'hauria endut a les 8 del matí. És la segona multa en un mes. He emprès una recollida de firmes per demanar a l'Ajuntament més flexibilitat amb els veïns: reduir els horaris de prohibició, posar tanques en lloc d'endur-se els vehicles (sobretot a la rambla Xavier Cugat, que és tant ampla), i facilitar als veïns un distintiu per entrar i sortir. Si algú vol signar, que escrigui a: firmesfontajau@gmail.com.

La talla d'un President

Miquel Mompió i Azemar.

riudarenes.

Em dol i em fa vergonya veure un cop més el tarannà d'un home que ha portat el destí del país durant quatre anys i que té la pretensió de repetir tot i la quantitat de porqueria que està sortint a sota els peus del seu partit i fa veure que no en sabia res.

Freginals, 13 morts i altres de molt greus, el President Puigdemont i dos consellers més al peu del canó tot el dia, trucades d'ajut i d'interès; el Rei Felip, el Sr. ?Sán??chez, el president de la Comunitat Valenciana i moltes personalitats. Extraordinari el viatge llampec del primer Ministre Italià, el Sr. Renzi i em cau la cara de vergonya de veure que el Sr. Renzi era allà, i on era en Rajoy? No puc ni vull dir-li senyor.

Catalunya incrèdula i a la vegada ofesa no hauria de donar cap més vot a en Rajoy, pot ésser molt alt d'alçada però molt baix de mires i valors.

Les processons de Setmana Santa

Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque.

Torroella de Montgrí.

La pèrdua del sentit i significat religiós d'una gran part de la nostra societat tocant a una explica?ció convincent de la vida fa que la supervivència de les antigues manifestacions de la litúrgia en forma de processons, per exemple, ara hagin canviat de finalitat i s'hagin anat convertint en purs espectacles tradicionals o curiosos, la nota que particularitza un lloc o un paisatge, amb l'efecte crida pertinent del turisme.

Les processons de Setmana Santa en són un exemple i, d'elles, el nostre país en té tot un mostrari ric i variat. La dansa de la mort de Verges, com ja se sap, és una de les representacions més antigues que s'hi fan, i així, i d'acord amb el que s'ha dit a l'inici, uns la viuen com la manifestació d'un acte religiós dins el dijous sant de la Setmana Santa, mentre que d'altres la viuen com una mostra cultural plena dels ressons tan interessants d'una altra època. Sigui com sigui viscuda, és una processó molt arrelada, obra de l'esforç i la dedicació plena de tot un poble que l'ha sabuda salvaguardar a través de tants de segles, cosa que li fa guanyar, a cada any que passa, un interès creixent tant al país nostre com fora d'ell.

Més sensibles

Jesús Domingo Martínez. GIRONA.

Segons un estudi realitzat per l'Institut Francès d'Investigació Porcina (IFIP), els consumidors russos i xinesos són els més sensibles al gust sexual de la carn de porcs sencers. L'estudi va analitzar la tolerància a la carn de porc procedent d'animals no castrats entre consumidors alemanys, italians, francesos, polonesos, holandesos, russos i xinesos, als quals se'ls va donar a provar una hamburguesa de carn de porc sencer, amb un 20 % de greix. El resultat de l'estudi va demostrar que hi ha grans diferències entre els consumidors europeus, i també que els consumidors russos i xinesos són més sensibles que els europeus al gust sexual de la carn, almenys a la de porc.