En la vida dels pobles s'estableixen grans lliçons que sorgeixen de l'experiència. Grans escriptors, artistes extraordinaris, investigadors incansables. Són els grans mestres que alliçonen, que ens alliçonen.

Johan Cruyff fou un mestre en l'art d'ensenyar com calia fer per aprendre a guanyar. Cruyff fou en el joc del futbol, però, també, en l'art de fer equip. En l'experiència de la vida fou un mestre.

Hi ha lliçons que a vegades no s'aprenen només a les grans aules. Cruyff ensenyà en l'art de fer equip i inventà jugades i lliçons que són les que vertebren i donen empenta i nova embranzida. I així obren noves possibilitats i, sobretot, creen noves lliçons per al joc de la vida.

Efectivament, al llarg de fa molts anys, Cruyff (1947-2016) ha estat un mestre popular que ha ensenyat, aquells secrets petits i grans, que ha divulgat el joc del futbol i a més, lliçons que a partir del futbol ha transmès la forma de caminar per la vida.

Cruyff, segurament haureu observat al llarg dels anys que amb el seu llenguatge particular insistia en la forma de crear la importància de fer equip, de guardar l'afany d'obrir les possibilitats. Guardar i obrir sempre noves possibilitats de l'equip i que en el secret dels jugadors es feia l'experiència.

Els grans mestres són els que ensenyen en la vida quotidiana del joc i de l'experiència. Cal ensenyar i fer present en la vida l'afany per jugar i crear sempre més jugades, més formules, més equip, més esperit de club.

Cruyff fou un jugador que va incorporar-se adequadament al Barça. Obrí sempre noves possibilitats al joc del futbol i a noves estratègies establertes i en l'escola del futbol fou la seva experiència de la vida. Després com a entrenador fou el recordatori de grans lliçons que comencen en la força de l'equip, l'afany de jugar per a tots i per a cadascú i, naturalment, amb l'embranzida de fer el millor equip.

Creà un equip amb una gran experiència i una força en l'entrenament i una insistent obligació en fer cada dia un equip millor.

Fou un jugador excel·lent i més tard un entrenador incansable. En la vida quotidiana fou un creador d'equip.

El Barça va viure una nova embranzida amb Pep Guardiola. Jugadors i entrenadors. Fou una formidable trajectòria, nous jugadors i entrenadors. El Barça deu a Cruyff una escola de joc d'equip i d'afany per fer-ho cada dia millor. Gràcies.