Oriol Pujol Ferrusola està negociant amb la Fiscalia un pacte per passar el menys temps possible a la presó i evitar que hi entri la seva dona, que era la que en realitat cobrava (presumptament) les comissions sota la tapadora de serveis ficticis. A canvi, òbviament, admetria que va delinquir i que es va corrompre cobrant comissions il·lícites. Aquesta és la realitat del moment. Però les coses podien haver sigut molt diferents.

Fem un exercici d'imaginació.

Primera Hipòtesi: Que Andorra no hagués facilitat mai informació de la família Pujol a l'Estat espanyol. No s'haurien pogut filtrar les dades dels seus comptes andorrans i Jordi Pujol no s'hauria vist obligat a immolar-se amb una confessió pública. Jordi Pujol continuaria essent Molt Honorable, venerat per una majoria de catalans, i la família seguiria fent negocis a l'entorn del poder (presumptament) com passava des dels anys noranta.

Segona Hipòtesi: Que una casualitat no hagués portat a descobrir la trama de les ITV amb Oriol Pujol implicat. De fet, igual que el cas Manga, es va saber perquè a algun espavilat li quedava petita Catalunya i volia fer negocis a Galícia. D'aquesta manera, a través de les escoltes telefòniques del cas Campió, una investigació sobre la presumpta concessió de subvencions irregulars a canvi de comissions a càrrecs públic, es va conèixer que a Catalunya hi havia una trama liderada pel secretari general de CDC. Pura casualitat.

Tercera Hipòtesi: Amb el veto de la CUP a Artur Mas, quina millor alternativa que la del número dos de CDC per desbloquejar la situació? Sense la imputació judicial i posterior dimissió, segur que Oriol Pujol hauria tingut un paper cabdal en la gestació de la candidatura de Junts pel Sí. Fervorós independentista i fill del pare de la pàtria catalana moderna. Ho tenia tot per ser President.

El que he narrat hauria pogut passar perfectament. I Oriol Pujol s'hauria pogut convertir en el líder de la independència de Catalunya. Corrupte (no ho sabríem), però un gran patriota.