Govern belga, Comissió i UE són les tres institucions cap on apunten el debat i les responsabilitats pels atemptats de Brussel·les. De l'Isis, se n'han oblidat quasi tots els actors polítics. Interessa al seu discurs més general enfocar govern, Comissió i Unió. Doncs bé, convé subratllar que els terroristes d'ISIS són els assassins i únics responsables dels atemptats perquè l'opinió pública, no la publicada, ho té molt clar: assenyala el món musulmà. Dels governs en poden dir, de passada, que són una colla d'inútils, però els musulmans, siguin refugiats o assentats d'anys a Europa, són els assenyalats. Fer veure que no és així, practicar el "bonisme" no sols és irresponsable, és fer-los el pitjor favor a les comunitats musulmanes.

I el pitjor favor que es poden fer les comunitats musulmanes és desaparèixer després de condemnar els atemptats. Perquè les víctimes polítiques d'aquest terrorisme són ells. Aquesta és la voluntat dels terroristes: provocar el rebuig als musulmans a Europa i fer-los servir com a quinta columna d'un combat llarg i sanguinari.

No hem conegut el capteniment dels musulmans francesos assentats d'anys a la metròpoli. Sí que hem vist el dels que han vingut aquí. Al principi, entre el jovent, els costums occidentals s'assimilaven i la integració es veia fàcil i ràpida, però els Estats musulmans finançaren imams per a les diverses comunitats i el canvi fou radical. Es tancaren en els seus costums i tendeixen a tancar-se a una comunitat dintre de la comunitat que formem tots.

És legítim i hem de respectar la seva llibertat. Però hi ha valors comuns per sobre dels costums i la religió: la vida, la seguretat i la llibertat. Han de ser els ?capdavanters en la persecució i denúncia dels individus que volen trencar aquesta convivència. Han d'estar decididament amb l'Estat i la societat on viuen. Si no, en seran els primers perjudicats.