Divendres Sant al matí em vaig trobar amb una petita sorpresa: la Meius Ferrés, de Comunicació digital corporativa de la Universitat de Girona i gran tuitaire, m'havia esmentat al Twitter. La vaig respondre per missatge directe (en tancat) entre aclaparada i agraïda. I minuts després vaig seguir la cadena que ella havia comen?çat: proposar cinc dones per ser seguides a Twitter. I les dones que vaig proposar van fer el mateix. I moltes altres que havien llegit el tuit de la Meius també ho van fer. Avui, una setmana després, la cadena continua i, com sol passar a les xarxes socials, ha traspassat fronteres. Les recomanacions són també en espanyol i en anglès.

El mateix divendres la cadena ja era tan viral que l'etiqueta (hashtag, pels habituats) #5dones va ser tendència a Barcelona. Dilluns de Pasqua el programa El Suplement de Catalunya Ràdio se'n va fer ressò. Dimarts ho va fer El Matí de Catalunya Ràdio. És així com #5dones va arribar a ser el mateix dimarts tendència (trending topic) a tot l'Estat. A hores d'ara ja hi ha més de 6.000 tuits que han arribat a milions de persones. Fins i tot s'ha generat un document col·laboratiu que no para de créixer per anar-hi apuntant les dones a seguir segons diversos àmbits. Gràcies immenses.

No havia viscut mai un fenomen viral des de l'inici i he tingut una sensació semblant a conèixer com comen?ça un tornado. Suposo que la Meius Ferrés encara deu haver tingut més aquesta sensació i per això en va fer un post al seu blog Nodes: «Ni minoria, ni silenciosaÉ crònica de #5dones». I per què cinc? «Va ser un rampell» diu la Meius, però és que en 140 caràcters no n'hi caben gaires més. I les vostres #5dones qui són?