Les vendes a l'exterior de les empreses gironines han començat l'any 2016 igual com van acabar l'anterior: amb molt bon ritme i amb tendència a l'alça. El mes de gener van registrar un creixement del 9%, mentre en el conjunt de Catalunya les exportacions van baixar un 3%. Les comarques gironines ja van assolir el 2015 una xifra rècord d'exportacions, amb unes vendes per import de 4.681 milions d'euros, fet que va suposar un creixement del 6,5% respecte a l'any anterior.

En un mercat global i enormement competititu com l'actual, no s'aconsegueix exportar per casualitat ni per sort. Darrere hi ha una enorme feina emprenedora, a més de qualitat, innovació, inversió, risc i recerca de nous mercats. És impossible desconnectar l'augment de les exportacions del bon moment de la producció industrial, diversificada en diferents sectors, però que, en el cas de les comarques gironines, té la seva joia de la corona en la indústria càrnia (unes vendes directes de 1.277 milions d'euros l'any passat).

Moltes empreses han renovat equips, modernitzat les seves instal.lacions, recuperat capacitat i assumit el repte de donar resposta als subministraments d'uns consumidors en una lliga mundial en la que no permet adormir-se ni un minut. Els principals mercats de la indústria gironina són els països dela Unió Europea, però és especialment remarcable el creixement experimentat l'any passat a la Xina i els Estats Units. Hi ha nous mercats al marge dels tradicionals. Comercials de fins i tot indústries relativament petites viatgen tot l'any per mercats a l'alça a la recerca de contractes amb nous clients. Així mateix, les empreses han aconseguit guanyar eficiència i abaratir costos. Queda pendent la reducció de la factura elèctrica, un dels grans llasts de les empreses catalanes per poder ser més competitives en relació amb països del nostre entorn.

Cal tenir present, també, que algunes de les més destacades empreses del sector alimentari gironí van anunciar l'any passat elevades inversions. Frit Ravich, 20 milions d'euros a la seva seu de Maçanet, que li permetrà duplicar la producció en un termini de tres anys. Noel Alimentària ha destinat 24 milions a aixecar una nova fàbrica a Begudà i ha anunciat l'obertura d'una fàbrica d'embotits als Estats Units. Casademont ha tancat un acord amb un soci local per poder continuar venent a Rússia i i preveu ampliar mercat a l'India, Canadà, Austràlia i Nova Zelanda. Embotits Caula ha invertit 12 milions d'euros per posar en marxa una nova planta. No podem oblidar les constants inversions de Nestlé a la seva planta de Girona. I així unes quantes empreses més.

El model de creixement antic estava basat en el crèdit i el consum intern. El nou el sosté, malgrat les restriccions, la demanda externa. El bon ritme de les exportacions dóna solidesa i optimisme a les perspectives de recuperació i reforça la idea que moltes empreses gironines han superat amb nota la tempesta de la crisi econòmica i estan preparades per als reptes dels pròxims anys i per continuar sostenint el creixement econòmic i el benestar social.