No a l'ampliació de l'aeroport de la Cerdanya

Lola Arpa V.. peratallada.

Ja tenim el territori prou trinxat i maltractat com per intervenir amb noves agressions des de l'aire.

Les tones de gasos i productes contaminants que desprenen els avions en el moment d'aterrar i d'enlairar-se són brutals. Sense oblidar la contaminació acústica, el soroll, de gran impacte en aquests moments. Tot plegat afectarà irreversiblement la fauna, la flora i la pau de pobles de quilòmetres al voltant.

Només, i com sempre, serà en benefici de molt pocs.

Quan el «progrés» afecta negativament els recursos naturals d'un territori, i en especial de la comarca de la Cerdanya, és retrocés.

L'autisme com a forma

de vida

núria ros graboleda. girona.

Tal com va dir Jim Sinclair el 1992, tenir autisme no significa no ser humà, sinó ser diferent. Després d'haver dedicat tot un estiu treballant en aquest tema per al meu treball de recerca i gràcies a un dia com el 2 d'abril, en què es va celebrar el dia mundial de la conscienciació sobre l'autisme, sento una gran motivació per escriure.

L'autisme és un trastorn permanent en el desenvolupament, que es manifesta a partir dels 3 anys d'edat i que afecta milions de persones arreu del món. En la gran majoria dels casos, quan es parla de persones que pateixen aquest trastorn, es parla d'éssers estranys, que actuen de manera no humana i que no poden ser tractats com la resta d'individus que no el pateixen. No podem negar que són persones diferents, que expressen els seus sentiments i emocions d'una altra manera, però tot i això, són persones, són éssers humans que es mereixen ser tractats com tothom. Malauradament i encara avui dia, la manera de mirar i tractar una persona amb autisme es transforma totalment expressant pena, diferència i excepció.

Després de tant de temps treballant amb un tema tan important com és el de l'autisme, m'agradaria tenir l'oportunitat de fer entendre a tothom que les persones no són autistes, sinó que tenen autisme i que per tant mereixen ser tractades com qualsevol altra persona, a no ser excloses i a formar part de la nostra societat de manera digna i respectable.

Les persones que tenen autisme tenen maneres brillants d'interpretar el món dels missatges, tenen una capacitat inexplicable de representar tot el que diguem a través d'imatges i esquemes. Per a tot això i més, lluitem, lluitem i no parem de lluitar per a l'autisme.

Lloret de Mar lliure d'infarts i d'ictus, a la nit

Enric Carcereny Beltran. lloret de mar.

D'acord amb el publicat a la revista Marina, i com a lloretenc i usuari massa freqüent de les ambulàncies, no entenc com prepara la Conselleria de Sanitat ambulàncies, anomenades UVI, properes a entrar en servei a diversos pobles i ciutats de Catalunya. Aquestes ambulàncies són per al trasllat de malalts, en estat que pot ser crític i que requereixen cures intensives. Es poden qualificar de centres sanitaris mòbils.

L'equipament general és de «llitera de pales»; «llitera de tisora radiotransparent»; «llum quirúrgica halògena»; «GPRS»;«localització de vehicles»;«equip d'oxigenoteràpia»;«material d'intubació»; «aspirador de secrecions»; «maletí d'oxigenoteràpia portàtil complet»;«material d'immunització»; «material de diagnosis»; «instrumental quirúrgic»; «material de cures»; «material de cures i sèrums», «motxilla de medicació»; «monitor desfibril·lador»; «respirador (Oxalo)».

Aquestes ambulàncies, totes estaran geolocalitzades i per tant se'ls podrà trobar sense necessitat de l'emissora i s'activara la unitat que estigui més pròxima al lloc d'emergència. A més incorporen un ordinador a bord que permet enviar un text per part del metge a l'hospital més adient sobre el nivell de gravetat del malalt.

Finalment, a la premsa de Girona, podíem llegir fa poc: «Els infarts i els ictus, primera causa de mort dels gironins». «El 2014 va créixer un 3,6% el nombre de persones que van morir a la demarcació».

«L'any 2014 a les comarques gironines van morir 6.014 persones, un 3,6% més que l'any 2013, en què es van registrar 5.803 defuncions. Del total de les persones que van morir en el decurs del 2014, i segons les dades fetes públiques ahir per l'INE, 3.156 eren homes i 2.858, dones. El 2014, les malalties del sistema circulatori, com ara els infarts i els ictus, van ser la primera causa de mort i van provocar un total de 1.714 defuncions (882 dones i 832 homes)».