Un fet únic en el món en el seu gènere. Així es valorà el conjunt de peces que conformava el presbiteri del segle XIV de la Catedral de Girona. Totes conservades: algunes en ús -baldaquí, retaule- i altres, al Museu o exposades en una capella lateral -creus processionals i columnes històriques. Totes llueixen després d'un minuciós treball de restauració i de recerca que ha permès, per interès d'erudits i estudiosos, arribar a noves conclusions sobre l'autoria del magnífic retaule gòtic (cosa que no interessava massa als protagonistes).

La notícia ve acompanyada de fotografies diverses on apareixen les peces restaurades i els representants de les institucions propietària -Bisbat, Catedral- i la que ha fet la feina -directora de la restauració-, acompanyades per l'Ajuntament, que, suposem, actuava com a autoritat local, seu del Bisbat i de la Catedral.

Hi ha qui ignora, o encertadament posa en tercer o quart terme, qui ha pagat la festa que no és altre que el Ministerio de Cultura del Gobierno de España. No hi havia cap representant, ni del Gobierno ni del Ministerio. Sols del Instituto del Patrimonio Cultural, molt tècnic i professional.

A la presentació no se li donà la culpa a ningú de cap retard, de cap greuge, ni de res. Sols es celebrà la feina ben feta i el major coneixement que, ara, se'n tenia.

Un contrast no amb una inauguració -perquè d'inaugurar no poden inaugurar res, perquè res han fet- sinó d'un anunci de proper inici d'unes obres que fa anys havien d'estar acabades: l'estació d'autobusos. Retrets a tort i dret d'un conseller de la Generalitat per ocultar, al final, la incapacitat de sumar voluntats i fer les coses bé.

Què hi farem! Tenim un govern de la Generalitat en fallida i mal pagador, incomplidor i mà trencada que amaga la seva ineptitud culpant el món. El més trist és que molts encara se'ls escolten.