En el moment actual, en què la corrupció és a les capçaleres de tots els mitjans de comunicació, més que mai, tenim l'obligació de ser transparents i ajudar en el que sigui possible en la lluita contra el frau.

Un estudi relativament recent del MaxPlanck-Institut für Ausländisches und Internationales Strafrecht va posar en relleu que ja entre els anys 1974 i 1985, més del 80% dels 1.286 delictes susceptibles de ser enquadrats en el que s'anomena el Dret penal econòmic, es cometien a través de les empreses.

En aquest sentit, s'han aprovat lleis com la de transparència, que afecta essencialment l'administració pública, o l'última reforma del Codi Penal, que estableix la nova responsabilitat penal de les organitzacions.

La croada ha començat i el Tribunal Suprem també ha dictat recentment dues sentències en què confirma la condemna de diverses empreses per la comissió de delictes en el seu àmbit d'actuació. A més la Fiscalia a final de gener va enviar una circular a tots els fiscals del país en la qual, tot apuntant per on anirà la futura política criminal del Ministeri, els diu com han d'iniciar i què han de tenir en compte per iniciar investigacions a empreses respecte de les noves responsabilitats penals.

El Ministeri diu en la seva circular que no només poden ser responsables penals les empreses, les associacions o les fundacions, sinó que fa especial esment a la responsabilitat dels partits polítics.

Aquesta nova responsabilitat, derivada de la normativa europea, pretén acabar amb la corrupció tot intentant evitar la comissió de delictes per part de les empreses per dues vies; la primera amb la persecució dels delictes que es cometin dins del seu àmbit i la segona, incentivant a les empreses a la realització de plans de prevenció de delictes.

En la seva última sentència, el Tribunal Suprem fins i tot apunta que es podria arribar a considerar delictiu no tenir un pla de prevenció establert per a l'empresa pel fet que aquesta hauria descuidat el seu deure d'evitar els delictes per un defecte d'organització.

És per això que les empreses han de començar a conscienciar-se que en un futur molt proper serà imprescindible tenir un pla de prevenció de riscos penals. Aquest pla garanteix que els processos i sistemes de treball de les empreses s'ajusten a les normes penals, i per tant que no són susceptibles de cometre delictes com per exemple el suborn o el tràfic d'influències.

Fem un pas endavant per l'honestedat, la transparència i la lluita contra la corrupció. Els despatxos d'advocats especialistes amb aquests temes tenim molta feina a fer perquè les empreses compleixin amb aquesta norma de forma eficient per tal de salvaguardar-les de qualsevol condemna penal i d'haver de tancar.