Si fem cas als megacracs que manen al món tot se n'aniria a fer punyetes. Si no fos pels impostos que paguem i dels governs que els recapten el sistema financer mundial hauria fet fallida. Quan Lehman Brothers Holdings Inc va fer fallida l'any 2008 hauria arrossegat tot el sistema financer mundial de no ser de la Reserva Federal, de la mateixa manera que el banc públic, sí, públic encara que ningú vulgui dir-ho, el BCE, va haver de salvar i encara ho fa injectant liquiditat a tots els bancs europeus i empreses europees a cost quasi zero o zero com ara. Amb diners públics es va salvar tots els fons de pensions del món, que estaven tècnicament en fallida.

Però assagem per un moment que tothom fa el que diuen els de l'FMI i els del Banc Mundial i la Troica. És a dir, democratitzem a?questa manera tan ximple de fer la globalització. Imaginem, doncs, que qualsevol persona pot crear una empresa a Panamà i fer que la seva empresa li pagui el sou allí. Des de Panamà t'obren un compte en un banc suís. "bviament una persona amb un sou mitjà guanyaria realment un 40% més del que ho fa ara. Seria tan senzill com anar a qualsevol banc espanyol i dir: hola, vull que m'obris un compte opac a un paradís fiscal. Si et posa pegues, sempre li pots dir que has vist les fotos de les seves seus en aquests paradisos. Si posen testaferros per als rics que els posin també per als pobres.

No hi hauria, però, ni pensions, ni educació pública, ni concertada ni sanitat pública, la sanitat privada l'hem hagut de finançar diverses vegades amb diners públics traient-los de la mala gestió privada -Hospital general i Aliança-, ni policia, ni jutges, ni tampoc governs. Té una cosa bona, no hauríem de pagar sous a ministres com el de Justícia en funcions, Rafael Catalá, que va dir que no creu que Panamà sigui un paradís fiscal sinó que té una «cultura tributaria distinta». Amb dos...

Ja està bé de dir que compte que no tots els que tenen empreses a Panamà no ho fan per estafar Hisenda. No fotem. Per què pagues un advocat de Panamà i obres un compte corrent a Suïssa, si després ho expliques tot a Hisenda? No seria molt millor ingressar-ho tot aquí i estalviar-te l'advocat del Panamà i les comissions suïsses? No fotem! I si els inspectors d'hisenda investiguen per ordre de riquesa?

Quan la fiscal, és a dir qui hauria de defensar els interessos del poble, del cas Noos va dir que «Hacienda somos todos» només era un lema propagandístic i que no era veritat, va ser clarivident. Ja està bé d'eufemismes. Ni cultura fiscal diferent, ni offshoring, ni optimització fiscal. Això és directament un atracament. No plou, se'ns pixen a sobre i diuen que se'ns pixen a sobre.