AAndorra el català és llengua única, igual que a França el francès. Exemples a seguir? Suïssa té quatre llengues oficials -alemany, francès, italià i romanç- i Catalunya tres -català, castellà i aranès-. S'està produint una emocional discussió, com que no tenim res a dir sobre la manca d'un govern democràtic a Madrid amb l'okupaRajoy o sobre els Papers de Panamà on surt l'experuà Vargas LlosaJosep Pujol passejat en l'helicòpter del nazi Mossack segons el New Yorker, que també hi era. Res de res, el que omple de passió catalanista i espanyolista és que el català sigui llengua única a Catalunya independent.

De què serveix a Andorra una llengua única que realment és de tercera, darrere el castellà i el francès? De què serveix a França no poder signar la Carta Europea de les Minories obsessa en imposar el francès a corsos, catalans i altres minoritaris? Suïssa no s'ha enfonsat perquè el romanç, parlat per 30.000 als Alps, sigui oficial. Catalunya a l'edat mitjana tampoc, amb sis llengues oficials -català, llatí, aragonès, occità, hebreu i àrab-. No fa cap mal reconèixer idiomes, al contrari. La decadència espanyola, que fa segles que dura i durarà, va paral·lela a la imposició del castellà únic. Hauríem de discutir si l'anglès ha de ser un tercer idioma oficial i no retrocedir a un idioma únic. Els catalans volem integrar-nos al món, no aïllar-nos com els espanyolistes.

Félix de Azúa, fundador de l'anticatalà C's de FalangitoRivera, acaba d'entrar a l'Academia Española apadrinat per l'anticatalà Vargas Llosa. Diu barbaritats sobre l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, que hauria de ser peixatera. Viu a Madrid perquè la seva pobrissona filla no aprengui el català! Volem ser així d'ignorants universals o parlar idiomes a casa i a fora?

Pompeu Fabra, que té una universitat que mai l'hagués acceptat perquè no era titulat, va normalitzar el català. Ho veia com "una obra de descastellanització" rescatant el català medieval per "reemplaçar el mot o el gir castellà". Ha passat més d'un segle i vivim una Catalunya globalitzada. Pompeu Fabra normalitzava el català parlat per catalans, recuperant la llengua perseguida pels absolutistes espanyolistes des de 1714. Avui pensaria diferent: com integrar els que no parlen català.

L'experiència demostra que ser oberts a les llengues millora l'intel·lecte. Els nens bilingües aprenen més ràpidament. No fou casualitat que, quan hi havia dues línies paral·leles, la catalana superava la castellana no només en idiomes sinó en tot -mates, biologia, geografia, història-. No és casualitat que les tres primeres universitats espanyoles del rànquing mundial siguin catalanes, amb no dos sinó tres idiomes -català, castellà, anglès-.