La desobediència

i els poca-soltes

Josep M. Loste i Romero. portbou.

El procés d´alliberament nacional de Catalunya es troba completament aturat. Tenim un encefalograma pla a casa nostra. La corrupció i la violència econòmica contra la igualtat i la cohesió social han encallat el procés. El nihilisme econòmic i polític està configurant una situació molt complicada, d´autèntica emergència social i nacional. El català s´està convertint en una llengua morta.

No ens en sortim. Cal més empenta política i mobilització de la gent, i saber definir què és la desobediència; ja que, al meu entendre, la pitjor desobediència de totes és l´estafa econòmica i el frau fiscal. Tots aquests poca-soltes globals que tenen els diners a paradisos fiscals són els autèntics desobedients que fan anar malament la gran majoria de la població.

Salvem el Golfet

jordi mèlich cuxart.

Quina barra té l´Ajuntament de Palafrugell! Fa uns anys va tancar el caminet de ronda, per la zona del Golfet, per seguretat davant possibles esllavissades. Ara ha permès una construcció d´un casalot de 700 metres quadrats en el mateix lloc. Com es pot entendre això? Quina vergonya! Per preservar aquest paratge únic de la Costra Brava, s´ha creat l´Associació «Salvem el Golfet». Som-hi!

A què destina l´Església catòlica

el nostre impost

de la renda?

Enric Barrull Casals. Girona.

Un de cada tres espanyols marca la casella de l´Església catòlica quan fa la declaració de la renda. Amb aquest gest, envia el 0,7% del impost a les arques de la Conferència Episcopal, que distribueix els aproximadament 250 milions anuals que suposa aquesta aportació.

A què es destina aquesta assignació directa de l´IRPF? Bàsicament, en la seva major part va a Càritas i altres organitzacions catòliques de fins socials, a sostenir la seva estructura, el culte i el clergat. Prop del 80% s´envia a les diòcesis «per al seu sosteniment». La resta s´empra a pagar la seguretat social de sacerdots i religiosos, a retribuir els bisbes, alimentar el funcionament de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i finançar les facultats eclesiàstiques, entre d´altres. S´ha obert la campa­nya, és un bon moment per marcar la casella i també la següent, la de fins socials.

Està en perill

la Unió?

Jesús Domingo Martínez. girona.

El no holandès al referèndum sobre el tractat comercial de la Unió Europea (UE) amb Ucraïna, sense cap mena de dubte, té un vencedor: Vladímir Putin. Resulta paradoxal aquest resultat, precisament en el país que més activament demanava una acció contundent davant els separatistes prorussos, després que aquests fessin caure el 2014 un avió proce­dent d´Amsterdam en què van mo­­rir molts ciutadans holandesos. L´Acord d´Associació rebutjat per l´electorat holandès és el mateix que es va negar a signar Viktor Ianukóvitx el 2013, el que va originar les protestes ciutadanes pro-europees a Kíev, la caiguda del govern i, finalment, la intervenció russa.

Amb aquest fet i amb tot el procés ucraïnès, la UE, des del meu punt de vista, ha ofert un espectacle vergonyós en aquesta crisi i el referèndum holandès apuntala aquesta imatge d´irrellevància internacional, si bé és cert que, en la pràctica, Brussel·les i laHaia haurien de trobar una «solució tècnica» sense gaires problemes. El pitjor de tot és el reforçament de les posicions euroescèptiques a dos mesos del referèndum britànic, o més aviat, la sensació que els principals partits són incapaços d´articular una resposta.