La Constitució és un llibret que garanteix als ciutadans una vivenda en aquest país de desnonaments i gent dormint als caixers; un treball digne en aquest país d'aturats; justícia gratuïta en aquest país que la fa pagar; igualtat dels ciutadans davant la llei en aquest país que... en fi; llibertat d'expressió en aquest país de Llei Mordassa; un estat aconfessional en aquest país de religió a les escoles i verges condecorades; sanitat eficient i gratuïta en aquest país de llistes d'espera eternes i privatitzacions més o menys encobertes. A mi no m'indigna Empar Moliner calant foc a la Constitució, a mi el que em sorprèn és que tant paper mullat pugui cremar.

Aquí algú crema un llibre i sembla que hagi cremat un nadó per menjar-se'l. Ja n'hi ha prou de tractar els llibres com si tinguessin ànima, no són més que un grapat de fulls enganxats i la majoria no valen ni la tinta que contenen. Pepe Carvalho tenia per costum cremar-los a la llar de foc, com a ritual, i ningú protestava. Comparar l'acció d'Empar Moliner amb el que feien els nazis és d'ignorants. Els nazis cremaven els llibres de tothom, que no té res a veure amb el dret de cadascú a cremar llibres de la seva propietat, sigui perquè té fred, sigui com a protesta. Se'n diu llibertat d'expressió. Si jo tinc una Constitució -o un llibre d'Empar Moliner- i el vull cremar com a símbol de disconformitat, és cosa meva. Fins i tot en una televisió pública. Ara bé...

Ara bé, em pregunto on serien els defensors de la llibertat d'Empar Moliner, si a la televisió pública espanyola algú cremés l'Estatut o aquell projecte de Constitució catalana que perpetrava el jutge Vidal i que no sé en quin punt es troba. Suposo que s'amagarien, com s'amaguen quan es tracta de defensar la llibertat d'expressió de, per exemple, en Boadella. I a la inversa: on són els defensors d'Albert Boadella, que no fan el mateix amb Empar Moliner?

Hi ha gent que s'ha ofès amb el que ha fet Empar Moliner (o Boadella). Obliden que la llibertat d'expressió serveix per ofendre la gent, per fer-la contenta no és necessària.