El món de dalt i el de baix

Lluís Vilà. La Bisbal d'Empordà.

El món físic, governat pels cinc sentits, és l'ombra del món espiritual. Una al·legoria d'aquesta llei aplicada al món físic dels sentits seria quan la nostra mà és exposada a la llum i la seva ombra resta projectada al cim d'una taula o qualsevol altra superfície. Si sorgeix algun problema en l'ombra de la mà no es podrà resoldre mai des de l'ombra de la mà sinó que s'haurà d'actuar directament sobre la mà; si em cau una forquilla de la mà mentre estic dinant no la puc recollir amb l'ombra de la mà, ho he de fer amb la mà mateixa. Per tant la mà seria el món espiritual i la seva ombra el nostre món físic. És evident que aquest nostre món de patiments regit pels cinc sentits no acaba de rutllar perquè s'intenten resoldre els problemes des d'ell mateix, és a dir, des de l'ombra, en lloc de buscar l'origen en el món espiritual. Tots els problemes són el sediment del món espiritual, el que passa al món de dalt passa al de baix.

Marta Madrenas

i l'Exèrcit

Josep Caselles i Albertí. girona.

He llegit amb tristesa la notícia que l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, s'ha sentit incòmoda amb l'Exèrcit per la seva presència a un estand de la fira d'ensenyament ExpoJove. No sóc militar ni militarista, però cal recordar que en moltes ocasions l'Exèrcit desplega els seus serveis per solucionar situacions complicades per causa de catàstrofes. L'alcaldessa hauria de recordar, per exemple, aquells dos aiguats desgraciats que varen baixar a les vies del tren d'alta velocitat, a l'estació de Girona: els esforços locals no eren suficients i va haver de venir l'Exèrcit, amb poderoses màquines i mangueres, a treure l'aigua i portar-la finalment al Ter.

Senyora alcaldessa, el seu despreci de l'Exèrcit sembla una «còpia» del que va fer fa pocs dies l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, desafortunadament, en el mateix sentit. Per favor, això, no. Sigui vostè mateixa.

La Fira del Monestir

de Breda

Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque. Torroella de Montgrí.

Aquest cap de setmana de meitat d'abril ha tingut lloc la primera Fira del Monestir a Breda. Durant tres dies hi ha hagut activitats amb una gran afluència de gent que, encuriosits per aquesta origi?nal proposta, ens hi hem apropat. La població és coneguda per la seva ceràmica. Però també pel seu monestir benedictí de Sant Salvador.

Dins del monestir s'explica la seva història que comença quan va ser fundat pels vescomtes de Girona i de Cabrera al segle XI. L'any 1835 va haver-hi l'exclaustració arran la desamortització dels patrimonis eclesiàstics. Durant la Guerra Civil se'n van cremar els altars i imatges que hi havia conservats i va patir un ensorrament parcial pel foc del seu interior. A partir de l'any 1939 comença a fer-se la restauració, la qual continua a l'actualitat. De moment, la restau?ració del baptisteri és un exem?ple de bona restauració. És obra de l'artista Josep Aragay i s'ha pogut fer gràcies a les fotografies antigues conservades i que, ara, també s'hi exposen.

A les parades de la fira d'artesania i alimentació, ambientades d'època medieval, hi havia productes de diferents monestirs: melmelades, formatges, vins, patés... En destaco una sobre «els corrúpies», consistent en un tros d'argila que es posava a la mà i que es tancava fins a deixar-ne les empremtes, que servien perquè el mestre artesà les interpretés i pogués així donar uns consells per al futur.

A més a més d'aquest mercat artesanal, també hi havia conferències, concerts, visites guia?des, cercavila, correfoc, teatre... Tota una programació molt completa per saber més sobre els monestirs.