Amb pocs dies de diferència, a Figueres s'han obert dues llibreries: l'Edison, de caràcter generalista, i la Bookman, especialitzada en còmics, ciència-ficció i fantasia. És una bona notícia, perquè ajudaran a tapar els buits que ens havien deixat els tancaments de les llibreries Mallart i Masdevall.

No sé si la coincidència permet albirar una revifada del sector. Potser sí que les condicions econòmiques dels lectors han millorat una engruna quàntica, però ser llibreter, ara i aquí, continua sent un ofici d'alt risc.

Si deixem de banda el hype anual de Sant Jordi, embolicat amb totes les estadístiques triomfalistes que vulgueu, aconseguir que la gent passi per les llibreries la resta de l'any és una odissea.

Al mateix temps, escriure en català amb el desig de professionalitzar-se continua sent una actitud força romàntica. Viable per a pocs autors. El públic que llegeix (i compra títols) en català és escassíssim.

L'Estudi dels Hàbits de Lectura a Catalunya ens diu que, en cinc anys, el català ha guanyat 5,2 punts com a llengua de lectura. Així, l'any passat, el 26,4% dels catalans llegien llibres d'oci en català i el 71% en castellà. Cal aplaudir el creixement, però, tot suposant que aquest es mantingui en el futur (i al mateix ritme), i que els lectors en castellà decideixin minvar en la mateixa proporció, els dos grups s'equilibraran al 50%É l'any 2039!

Potser aquest càlcul us sembla quimèric. O que la data ens queda una mica lluny. Però és el que hi ha. I, en aquest país, tampoc no podem pretendre fer-ho tot en divuit o vint mesos.