El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona ha suspès cautelarment la consulta sobre el port que s'havia de fer a Tossa de Mar (Selva) el proper 20 de novembre. El jutge ho fa a petició de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, que ha presentat un recurs contra l'acord de ple i el decret d'alcaldia que autoritzen la consulta. En el recurs, l'Estat sosté que la convocatòria de la consulta és de caràcter general i que, per tant, es basa en un dels preceptes de la Llei de Consultes que va tombar el Tribunal Constitucional. Segons el recurs, caldria que l'ajuntament hagués demanat autorització a l'Estat per preguntar als ciutadans si volen o no canviar el planejament urbanístic per fer un port, un hotel i quatre xalets de luxe.

El jutge dóna tres dies per presentar al·legacions i l'ajuntament de Tossa ja ha anunciat que ho farà.

La consulta popular sobre la construcció d'un port esportiu amb 400 amarradors a la zona des Codolar està suspesa cautelarment. La consulta s'havia de fer el proper diumenge i estava aprovada pel plenari des del juliol passat. El detonant d'aquesta suspensió -autoritzada pel Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona- és un recurs presentat per l'advocada de l'Estat a petició de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna.

Segons aquest recurs, la iniciativa liderada per l'ajuntament és considerada una consulta popular de caràcter general. En l'escrit es recorda que, precisament, aquest tipus de consultes, (incloses dins la Llei de Consultes) estan suspeses pel Tribunal Constitucional des del febrer del 2015. És a dir, l'estat espanyol sosté que una consulta com la que vol organitzar Tossa de Mar és "inconstitucional" i que, en cas de voler-se fer, caldria que el consistori hagués demanat "la prèvia i preceptiva autorització reservada a l'Estat". A més, remarca que aquesta autorització s'hauria d'haver demanat a través de la Generalitat.

Així mateix, l'Estat demana suspendre de manera cautelar la consulta abans que els ciutadans vagi a votar per evitar que es generi "un sentiment de rebuig i incomprensió innecessari" per part dels votants si, finalment, el jutge considera que la consulta és nul·la i ja s'ha celebrat.

El recurs de l'Estat es va registrar el passat 9 de novembre i la resolució del jutge no s'ha fet esperar. En data 11 de novembre, el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona decideix suspendre cautelarment la consulta i dóna tres dies a les parts per presentar al·legacions a aquesta decisió.

El jutge argumenta que, ja que la consulta s'havia de celebrar el proper diumenge, cal suspendre-la cautelarment per tenir temps suficient per pronunciar-se de manera ferma sobre el recurs presentat per part de l'Estat. Per tant, la darrera paraula sobre si la consulta es pot fer o no la tindrà el Jutjat Contenció Administratiu número 2 de Girona.

L'ajuntament presentarà al·legacions

Des de l'Ajuntament de Tossa de Mar ja han anunciat que presentaran al·legacions i s'han mostrat "sorpresos" de la iniciativa de l'Estat ja que, segons recorda l'alcaldessa, s'han celebrat consultes similars en d'altres municipis catalans i l'estat espanyol no hi ha intercedit. Una d'elles es va fer a Salt el passat mes de setembre per preguntar als ciutadans si volien modificar el planejament urbanístic per acollir una botiga Ikea i el futur hospital Trueta.

Així mateix, considera que si s'ha detectat algun "defecte de tramitació" és fàcil de solucionar i que, per tant, no cal suspendre la consulta. L'alcaldessa, Gisela Saladich, recorda que ni l'Estat ni la Generalitat havia demanat cap modificació de la tramitació i defensa que preguntar als ciutadans sobre una modificació del planejament urbanístic és un aspecte "de competència municipal".

El grup municipal de CiU ja va intentar aturar la consulta aportant un informe d'un catedràtic de dret de la UdG però la comissió de seguiment de la consulta no el va tenir en compte i va autoritzar a seguir endavant amb l'organització de la votació. Saladich ha insinuat que tant partits amb i sense representació a l'ajuntament han treballat "en la mateixa línia que Madrid" per intentar aturar la consulta.

"L'Estat torna a intentar impedir que a Catalunya, en aquest cas a Tossa, consultem als ciutadans. Alguns se n'alegraran, però els que no tenim por de treure les urnes perquè el poble opini lliurement lamentem profundament aquesta situació", valora l'alcaldessa.