· CARTES

Cartes

Les cartes que els lectors enviïn a aquesta secció han de ser originals i exclusives i han d'arribar mecanografiades (amb una extensió màxima de 20 línies), signades, amb el número de DNI, adreça i telèfon de l´autor. No es publicaran cartes signades amb pseudònim ni amb inicials.

Les cartes es poden enviar per correu electrònic, a l'adreça opinio.diaridegirona@epi.es

25.04.2016 | 08:47

Comarques gironines: la Meca dels radars
Jordi Rodera. olot.
A les comarques gironines, llegeixo a «El motor de Girona» que quasi 15.000 persones han perdut punts del carnet de conduir durant el 2015.
Que vagi per endavant que sóc independentista, favorable i actiu en aquesta causa. Però, no trobo lògic que la forma de finançar-se de la Generalitat sigui a base de massacrar i expoliar els conductors, especialment greu en les comarques gironines.
Fa por conduir! Fa por anar per les carreteres! Hi ha mossos i radars amagats per tot arreu que et fan sentir constantment com un delin­qüent. Ja fa temps que s´ha tergiversat l´objectiu de les forces de seguretat i han deixat de ser els lladres, gent violenta, estafadors... El principal objectiu som la societat civil «legal» que tenim el «privilegi» de treballar i després d´esforços i sort, haver accedit una mica al que a­nome­nen «estat del benestar».
Pels mossos aquests som el seu objectiu, ja que som els que si ens «cacen», pagarem i abaixarem el cap i no protestarem (aleshores en­cara pitjor) ja que tenim molt a predre (propietats, família, prestigi so­cial, reputació,...).
Els que no tenen res a perdre, no són interessants, perquè segur que acumulen un munt de sancions i impagaments, que ja no ve d´aquí i aquests no pagaran. Així que tot i que siguin delinqüents rei­teratius, estiguin borratxos, drogats i els haguem bloquejat el cotxe, els deixem anar (perquè és l´hora del canvi de torn) i al cap d´unes hores maten noies «legals» per la carretera de Fornells a Girona.
A les comarques gironines ja n´estem farts, d´aquest setge policial a què ens sotmeteu, sobretot amb l´excusa infame d´evitar els accidents de trànsit, de la instal·lació de radars fixos o mòbils a cada canto­na­da. Ningú es creu que és per la segu­­retat viària.
Ja n´hi ha prou que la societat civil «legal» pagui sempre.

L´essència del nacionalisme no canvia
Joan Garcia. Girona.
Existeixen milers d´estudis, tractats i anàlisis sobre el nacionalisme. Per tant, no pretenc en aquesta carta fer cap aportació que no es coneixi. El nacionalisme, per moltes formulacions que tingui i per amable que es vulgui presentar, és imposició i homogenització dels ciutadans des d´una pretesa superio­tat moral. Nosaltres som els bons; els altres són els dolents i inferiors. Passa a Catalunya i a totes les nacions identitàries. Europa en té mol­tes experiències.
Per això no ha d´estranyar el contingut del recent Manifest Koiné sobre la llengua catalana. L´objectiu predominant des de l´any 1980 és imposar la llengua catalana com a única en el territori cone­gut com a Catalunya. Si es fa essent una comunitat autònoma, on el castellà ha desaparegut de la vida pública oficial, què no es faria si Catalunya fos un estat independent. Jordi Pujol i tots els seus segui­dors han volgut construir una nació (construcció sempre artificiosa) diferenciada a través de la llengua.

Els meus pares o jo?
natàlia costa coromina.
«M´han donat una beca a l´excel·lència acadèmica i després han mirat els ingressos familiars per determinar què se m´adjudicava (si es feia)» contrasta molt amb «M´han becat per l´excel·lència acadèmica després de fer unes proves iguals per a tothom i una entrevista on han valorat la meva persona i, en cap cas, què es el que guanyen els meus pares».
En els últims mesos he viscut en primera persona les dues situacions anteriors, les quals m´han portat a escriure aquesta carta. Estic molt a favor de concedir beques a aquells estudiants que brillen per les seves notes de la mateixa manera que dono suport a aquelles beques que constitueixen ajuts econòmics per a les famílies que, sigui per les condicions que sigui, no es poden permetre segons quines activitats acadèmiques.
Al meu entendre, però, una cosa no hauria d´estar directament relacionada amb l´altra: són dos criteris totalment independents entre ells. L´esforç que fem alguns estudiants no és proporcional a què tenen els nostres pares i dol que aquest últim sigui el condicionant en un cas semblant (no sempre ni necessàriament igual) de notes.
Exposo la meva decepció vers tots aquells que consideren que els ingressos són equiparables a les notes. Les notes no les regalen ni mai es podran comprar ja que, si fos així, deixarien de ser notes per ser un paper fals i pagat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema