Aquests dies ho diuen moltes dones grans: quan era jove em vaig fer un tip de rentar compreses de roba i no vull veure les meves nétes fent el mateix. Les dones que han passat pel calvari de perdre tardes fregant aquella sang que costa tant de fer marxar -piles de drapets de cotó plens de sang estovant-se en un cossi durant hores; hores de fregar sang que haurien pogut ser de lectura o de descans o de menjar gelats amb les amigues- ho tenen clar: la proposta de la CUP és un pas enrere.

És cert que compreses i tampons no són respectuosos amb el medi ambient, d'acord. I que són productes cars, i tant. I que les alternatives que proposa la CUP -compreses reutilitzables, copa menstrual i esponges marines- solucionen aquests dos problemes i per això són mètodes que hem de tenir molt en compte. Però també és veritat que no són la panacea. Estem segures que ens volem carregar el mort de tornar a rentar drapets? Si ataquem compreses d'un sol ús i tampons estem atacant un producte que ha estat molt alliberador per a la dona, alliberador de veritat. Un producte que ens ha regalat hores per fer coses. Les copes menstruals no costen de rentar però també tenen inconvenients: si allà on l'has de buidar no hi ha una aixeta i intimitat tens un problema, per exemple. És clar que pots buscar lavabos amb aixeta o portar una ampolleta d'aigua a dintre la bossa per si de cas. Però significa que la menstruació es torni una mica més feixuga.

Cadascú té els seus valors i les seves preferències i cada dona ha de trobar el mètode de contenció de la sang que vagi més amb ella. Amb els mètodes anticonceptius passa exactament igual. Si a algú els drapets de cotó li semblen una bona opció, no hi ha res a dir. Fa anys que moltes dones fan servir copes menstruals i moltes n'estan molt contentes. Però en la moció de la CUP no hi puc deixar de veure, encara que sigui entre línies, la voluntat d'imposar aquests mètodes i de demonitzar la resta. Quan a una dona li vénen ganes de cridar «ei, pareu el carro, que jo faré servir el mètode que més em convingui» és que alguna cosa no va bé. Tinc la sensació que hi ha una part de l'esquerra, que està molt a l'esquerra, que no és respectuosa. I el respecte no l'hauríem de perdre mai. Fem servir compreses, tampons, esponges marines o paper de vàter enrotllat.

Fem divulgació sobre aquests mètodes alternatius, és clar que sí. És molt necessari. De tallers sobre sexualitat i sobre el cicle menstrual a les escoles fa anys que se'n fan, i els fan professionals sanitaris que saben molt bé de què parlen. No és veritat que els adolescents no sàpiguen res sobre la menstruació: mestres, professors i professionals convidats fa anys que treballen perquè nens i nenes tingui una mirada realista sobre el cicle menstrual, a la classe de naturals o en xerrades específiques. Afegim-hi aquests mètodes alternatius, perfecte! Però no oblidem mai que fer servir compreses és tan digne com fer servir esponges marines. I que les dones podem escollir allò que ens sembli millor, precisament perquè som lliures.