Des de fa força anys existeix una actitud dels sectors més carques del catolicisme de voler fer diferència entre el terme «laïcitat» i el terme «laïcisme». Fins i tot arriben a parlar de laïcitat positiva i laïcitat negativa. D'entrada, ja és molt suposar que aquest tipus de gent s'atreveixin a parlar del que desconeixen. És el mateix com quan els bisbes ens diuen com viure la sexualitat. Massa atreviment. En general ho desconeixen del tot i si ho coneixen, pitjor, ja que estan plens de culpes i pecats.

Ens diuen que la laïcitat és menys dolenta que el laïcisme, a vegades fins i tot se li posa un adjectiu: laïcisme radical. Altres persones s'atreveixen a criticar el país veí. Diuen que el laïcisme francès és el pitjor de tots. N'estic fins al capdamunt. Vaig ser en el seu moment fundador i president de la Fundació Ferrer i Guàrdia i portaveu de la Lliga per la Laïcitat i m'emprenya que el conservadorisme catòlic ens vulgui robar les paraules.

Laïcitat és la definició d'una societat que pretén la separació de l'església de l'estat. Ni més ni menys. Qüestiona per tant tots els privilegis que té l'església catòlica derivats de la croada nacionalcatòlica contra l'intent més seriós de construir una societat laica com va ser la Constitució Republicana de 1931. Privilegis emparats en els cànons, doncs.

Laïcisme és la tensió militant necessària per construir una societat laica. Sense actitud laïcista no existiria la llibertat religiosa. Cal recordar que la llibertat de cultes es deu a Catalunya a l'actitud militant dels anticlericals, d'aquí se'n deriva l'aliança tradicional de republicans lliurepensadors i protestants, per exemple.

Criticar l'Estat francès des de l'església catòlica catalana en defensa de la llibertat religiosa seria motiu de ridícul en un país normal. A França la llibertat de cultes és total des de fa molts anys. A l'escola pública s'ensenya des de temps immemorial en la llibertat de creences religioses i filosòfiques. Mentrestant aquí es prohibien totes les altres opcions religioses i els ateus i agnòstic eren directament reprimits. Vegi's què calia fer per casar-se pel civil fins fa no tants anys.

Aquests catòlics no fan diferències entre la catolicitat i el catolicisme, per què no? La veritat és que a poc a poc els lliurepensadors anem guanyant la batalla de les consciències, no encara la batalla del poder que una minoria de catòlics integristes encara té. Quan aprendran els neocarlins a guanyar les batalles pels arguments i no per l'espasa? Hi ha diferències entre la laïcitat i el laïcisme? Cap. Cal, però, que ni els ultramuntans, ni l'extrema dreta ens robin el significat de les paraules.