Tordera, temps de morts

xavier sánchez. blanes.

Tordera no està preparada per a una apocalipsi zombi, però sí per acollir un festival de cinema de terror. Per què?, es preguntaran.

Divendres 6 de maig ens trobàrem el cadàver d'un gat a la carretera, just davant de casa. El gat no era un gat qualsevol, si bé no n'érem propietaris sí que ens visitava de tant en tant. Fins i tot li vam posar nom, Marty, del mític Marty McFly de Regreso al futuro. Es deia així perquè la primera vegada que ens va visitar va ser el 21 d'octubre del 2015. Ens vam trobar el cadàver d'en Marty amb una greu proptosi ocular, és a dir, amb l'ull completament a fora. Allò que tant fàstic ens fa als films de gore. No cal ser animalista ni sentir amor irracional pels animals per entendre que va ser dolorós i desagradable. L'humanoide responsable del crim el va deixar en aquell estat lamentable davant de casa nostra. Què t'esperaves? Si no ens aturem ni quan atropellem els de la nostra espècie.

L'endemà era dissabte i, com bé saben, cap ajuntament de les nostres contrades treballa. A Tordera ni tan sols tenen bústia de veu. Aprofito per demanar a Déu nostre senyor que no ens passi res durant els caps de setmana. Vam trucar dilluns. «Molt bé, ara passem». Passem de tu, clar. Segona vegada, «ara enviem una brigada». Bé, no sé si la van enviar o no però a la brigada no hi era en Sherlock Holmes.

A dia d'avui el cadàver segueix on el vam deixar. Aquest és el departament de medi ambient de Tordera, el que triga 3 mesos en recollir un senglar mort i el que, per ara, triga més d'una setmana en recollir en Marty. Acabaré portant el cadàver a la porta de l'ajuntament. És evident que de produir-se una apocalipsi zombi, on resulta imprescindible ser ràpid a l'hora de recollir els cadàvers, Tordera no donaria la talla. Aixequeu-vos, cadàvers de Tordera, i manifesteu-vos davant de l'ajuntament!

La UdG i la «responsabilitat social» patrocinada pels bancs

florencio de la torre yugueros. girona

Avui m'he trobat la notícia que la UdG acull una trobada d'universitats i entitats que aposten per la responsabilitat social. M'ha alegrat molt tenir coneixement d'aquesta implicació de la nostra institució en una tema de gran importància en la nostra societat: la responsabilitat. I ho és sobretot en un moment de gran desconfiança en la gestió dels representants polítics pels casos de corrupció, en què l'individualisme ultraliberal justifica el «campi qui pugi».

Però la meva sorpresa ha estat veure qui organitza i està darrere d'aquesta trobada: el Banc Santander. El Banc Santander ha estat denunciat en l'informe 35/2015 d'Intermón Oxfam com la segona empresa espanyola de l'IBEX35 que més empreses filials té en paradisos fiscals, amb un total de 182 empreses, un 20 % del total d'empreses offshore de companyies de l'IBEX35. A més, moltes d'aquestes empreses apareixen en els Papers de Panamà. També aquest banc ha participat en inversions de 235 milions d'euros en les principals empreses d'armes espanyoles i ha invertit 1.675 milions de dólars en armes nuclears.

Realment creu vostè que aquest banc, amb aquest historial financer, té «responsabilitat social»? I no tenen res a dir, sobre aquest tema, els membres de la comunitat universitària que es dediquen a buscar solucions científiques per als problemes de la nostra societat?

Crec que la responsabilitat social de la Universitat queda molt en dubte quan col·labora amb entitats que el fi prioritari de les quals és el benefici econòmic (sobretot dels que més tenen), sense mirar gaire la moralitat dels mitjans emprats a tal fi. Tot i que vulguin tapar aquests mitjans amb actuacions molt «solidàries» com beques, premis, ajuts i trobades d'entitats amb finalitats socials.