Fa tres anys, els estudis demoscòpics van indicar que el desprestigi dels partits polítics i els seus principals dirigents havien assolit màxims històrics. La conseqüència d'aquesta desafecció va ser el resultat de les eleccions europees de 2014 amb la sorprenent irrupció de Podem i Ciutadans i el decliu de PP i PSOE. Ara, després de la incapacitat de tot l'arc parlamentari de formar una majoria per governar, la desafecció encara ha augmentat més. La darrera enquesta del CIS, coneguda la setmana passada, constata que els polítics en general, els partits i la política constitueixen un dels majors problemes dels ciutadans espanyols, només per darrere de les preocupacions ja conegudes: atur, situació econòmica i corrupció. El frau i la corrupció també van estretament lligades amb la gestió dels polítics i les administracions públiques.

En política es van acabar els somnis de grandesa. La crisi ens ha imposat per molt temps una gran cura d'humilitat i realisme. Però tots els partits segueixen interpretant una altra partitura. Tot i que aquesta situació no es pot prorrogar indefinidament, els ciutadans no han trobat a faltar en la seva vida quotidiana l'absència de Govern durant els últims cinc mesos. L'economia creix a bon ritme, les administracions gasten el mínim i almenys ningú els fa ennuegar l'esmorzar amb més pujades d'impostos, noves retallades o ocurrències absurdes, llevat de la polèmica que han obert els dos principals partits de la coalició Junts pel Sí (CDC i ERC) sobre una hipotètica reforma de l'IRPF als contribuents catalans. Ara bé, que la vida quotidiana segueixi el seu curs no vol dir que la falta d'acord per formar govern no sigui negatiu. Entre la convocatòria de les eleccions del 20-D i la composició d'un nou executiu que surti del 26-J, en el millor dels casos haurà transcorregut gairebé un any. Un any de paràlisi, sense reformes imprescindibles, sense complir les indicacions de Brussel·les, sense legislar, sense gairebé licitar obra pública. Encara que sigui difícil de quantificar, suposa un llast per a l'economia espanyola, sobretot per a aquelles persones que estan esperant amb desesperació que millori el mercat de treball per trobar una feina. A més, l'actual govern del PP ha fet una absoluta deixadesa de funcions, com ho demostra que no ha contestat cap de les 196 preguntes que li han plantejat els diputats gironins sobre temes que afecten directament la vida econòmica i social de les comarques gironines.

Molt omplir-se la boca amb nova política i regenerar un sistema que ha esgotat la paciència dels ciutadans, però aquesta setmana els partits polítics han estat incapaços de posar-se d'acord per reduir la despesa de la campanya electoral. Necessitem recuperar la política en la seva dimensió més noble i autèntica, la de servei públic, i desenvolupar-la amb intensitat. La veritable revolució no consisteix a apostar pel bipartit o el tetrapartit, en canviar la llei electoral per liquidar els rodets, en triar líders per primàries, o en convocar referèndums per opinar sobre qualsevol assumpte. Això millorarà la qualitat del sistema, ningú ho posa en dubte, però ocupa molt als grups parlamentaris i poc al poble. La veritable revolució consisteix a servir de debò els ciutadans i intentar fer-los la vida més còmoda i senzilla.