L'hospital dels polítics

Joan Benet. Girona.

L'hospital Trueta, inaugurat al 1956, un hospital correcte, d'aquell temps. Quan ara fa deu anys feia 50 anys de la seva construcció, eren temps de vaques grosses. I ja se sabia que era obsolet, prou obsolet, i que s'havia de fer un de nou i adaptat a aquest segle. Però els polítics del moment no varen voler fer-ho amb la mala excusa tan fàcil de no tenir clar on s'havia de fer. O potser perquè continuaven sent d'un temps ja molt passat.

Un petit hospital, que hauria de ser gran, però no ho és per ser propi dels anys en què es feu. I els polítics d'ara, copiats d'aquells altres, continuen amb el mateix, que no toca, que ja fem reparacions, que ja hi muntem coses noves.

Coses noves en un edifici vell. No hi casen. I es veu clarament, que no tenen ganes de fer-ne un de nou.

Quant anys, quantes «votacions» haurem d'esperar i fer perquè hi hagi uns polítics que no diguin que no saben on fer-ho i que continuarem havent d'esperar 10 anys i més. Tot amb l'excusa de no fer un nou hospital per a Girona.

El Museu d'Art Modern

de Raset

eulàlia isabel rodríguez pitarque. torroella de montgrí.

Quan passes per la carretera que travessa Cervià de Ter en direcció cap a Girona, hi trobes un cartell que anuncia el veïnat de Raset, just el lloc on es troba el museu, del qual, per cert, trobo a faltar una indicació expressa a la carretera. Gràcies a la família Bueler-Bernard, un encantador matrimoni holandès i la seva filla, podem gaudir d'una gran casa del segle XIII que han restaurat i té un valor històric, entre d'altres pel fet que el poeta Antonio Machado va passar-hi els dies 24, 25 i 26 de gener del 1939, en anar camí de l'exili cap a Cotlliure, tal com ho diu la placa commemorativa a l'entrada de la casa, posada en el 51è aniversari.

La casa té diverses sales dedicades a exposar pintura; d'aquí la seva funció d'autèntic museu. Actualment s'hi pot veure una exposició pensada sota el tema de «La quietud», amb tot de quadres de pintors europeus. Pel fet de formar part de la col·lecció particular dels propietaris, la visita a cada sala ve acompanyada de l'explicació detallada de cada artista i cada quadre. Ells han fet la col·lecció seguint els seus gustos personals i és per això que et trobes amb artistes diferents dels que estem acostumats a veure als circuits més comercials, amb un incís en els pintors holandesos.

Totes les pintures exposades, algunes de més abstractes que d'altres, mostren la llum d'una manera molt peculiar. Jo en destacaria les obres del pintor de Santander Eduardo Gruber.

Cada diumenge és obert d'11 a 19 h, però a la web tenen el telèfon o el correu per demanar una visita concertada entre setmana. També fan visites de grups. Fan cursos d'art per a la mainada i reben visites de grups d'escolars que fan el camí de l'exili. Ofereixen tallers interactius adreçats a estudiants de totes les edats. No us ho perdeu.