Fa pocs mesos vàrem celebrar eleccions i en les properes setmanes tornarem a anar a les urnes per manifestar les nostres preferències per al govern del país.

La darrera assemblea de la Plataforma ciutadana El Ripollès existeix! va constatar que, malgrat s'ha avançat en alguns aspectes, la millora de les comunicacions viàries i ferroviàries de la comarca del Ripollès ha de continuar essent un dels eixos sobre els quals els ciutadans de la zona hem d'escollir als polítics que volem que exerceixen el comandament del país. En les eleccions del 20-D el túnel de Toses va ser el gran absent en els programes electorals.

El recordatori no és pas simplement un apunt. És un crit d'alerta, ja que en les passades eleccions generals, en tots els progra?mes electorals de les formacions, els temes de millora de les comunicacions a la comar?ca del Ripollès no varen aparèixer. Què va passar? Seria convenient que els polítics que es presentin en les properes eleccions ens expliquessin la motivació o causes que varen provocar aquest oblit. I sobretot, que en els programes electorals apareixien clarament els temes centrals de la reivindicació de la millora de les comunicacions de la comarca del Ripollès: El túnel de Toses i la millora substantiva del ferrocarril internacional Barcelona-Vic-Ripoll-Puigcerdà-Tour de Querol.

No estem pas parlant de temes locals i comarcals. Som davant iniciatives de caràcter general, ineludibles. En aquestes dues reivindicacions estem plantejant la millora de les comunicacions entre Barcelona, el Vallès Oriental, Osona, Ripollès i Cerdanya que ens comuniquen amb França. Estem plantejant la necessitat de potenciar, seguint les directives europees, el ferrocarril com a mitjà de transport bàsic. Estem plantejant la necessitat de permeabilitzar el Pirineu, mitjançant la construcció de diferents túnels, com s'ha fet als Alps. Estem lluitant per l'existència i millora d'un enllaç ferroviari internacional, que permet anar de Barcelona a París, passant per Tolosa de Llenguadoc. Temes, tots ells, de calat i importància.

Hem de ser conscients que millores com el desdoblament de la C-17 fins a Ripoll no foren cap regal, sinó conseqüència d'una reivindicació constant i tenaç, que cal continuar fins a la seva realització, millorant així la comunicació viaria amb la Cerdanya i França.

No estem demanant engrunes, estem reivindicant elements bàsics per la prosperitat de tot el país.

Quan fa uns mesos va aparèixer l'associació Xarxa C-17, en les seves primeres manifestacions, la reivindicació del túnel de Toses no era una de les seves prioritats. El tema va preocupar a la Plataforma ciutadana El Ripollès existeix! i feta una gestió, en posteriors pronunciaments d'aquest «lobby» d'alcaldes i institucions, tímidament va aparèixer el tema.

Hem de ser molt conscients tots, representants polítics i ciutadania, que la reivindicació de la millora de les comunicacions no és una tema que pugui i hagi de decaure mai. A més, en el nostres cas, hi ha dos propostes amb prou força i concreció: El túnel de Toses i la millora del ferrocarril internacional Barcelona-Tour de Querol.

Fem una crida als electors de la comarca del Ripollès, que tinguin en compte en el seu vot a les properes eleccions als partits i coalicions que tinguin en el seu programa electoral aquestrd dues reivindicacions i, encara més clar, que votin a gent que sempre ha estat per aquesta feina, que no s'ha deixat entabanar, que no hagi ajornat o actuat contra dues reivindicacions bàsiques.