Havent-hi com hi ha un munt d'estudis i d'investigacions que aporten valor a la societat, no he entès mai com pot haver-hi encara molts més estudis que perden el temps avalant tendències, hàbits o comportaments, per beneficiar un determinat producte. Al marge de l'interès econòmic que puguin tenir investigadors i els que encarreguen la investigació, no crec que aquesta pràctica aporti cap prestigi a les universitats o centres tecnològics o científics que aixopluguen aquesta mena de treballs. Sí, em refereixo a allò de que demostren científicament que prendre un gotet de vi negre ajuda a millorar la circulació, que l'oli d'oliva va bé per evitar malalties cardiovasculars, o que la xocolata es un potenciador de la sexualitat i així fins a on vulguem arribar perquè hi ha tants estudis i tan poc seriosos com ens puguem imaginar.

Aquesta setmana, però, s'ha fet un pas més en les fites científiques, la revista Jama Internal Medecine, publica un estudi de la Harvard Chan School of Public segons el qual els que assisteixen assíduament a un ofici religiós tenen un 33 per cent menys de probabilitats de morir que els que no ho fan. M'estalviaré els detalls de l'estudi que, evidentment, també destaca que la pràctica religiosa redueix el risc de malalties cardiovasculars i els càncers i si volen vostès també garanteix la immortalitat o l'eterna joventut, segons els gustos.

Que hi hagi científics que no tenen res més a fer que vestir de raons allò que no es justificable, ho puc entendre, tenint en compte que tothom ha de poder tenir un plat a taula, però que hi hagi mitjans de comunicació que dedi?quin espai a informar d'aquesta allau d'estudis i avenços científics que no demostren res i que l'únic que pretenen és entabanar-nos, no té cap mena de justificació, excepte com aquest de la religió, que com a mínim et fa riure una bona estona.