Apresident de la patronal no s'hi accedeix per oposicions, potser sigui per idoneïtat, l'últim que va tenir la CEOE, Díaz Ferrán, va acabar condemnat a cinc anys de presó per venda fraudulenta, però no crec que això sigui un mèrit. Del que s'infereix que l'alleujament de Joan Rosell, l'actual ocupant del càrrec, es produeix per desconeixement de la història recent: «El treball fix i segur és un concepte del segle XIX», ha dit. Només es va equivocar per cent anys, quina distracció, on dec haver deixat la bossa: va ser al XX quan la socialdemocràcia, els cristians socials (i la pressió del comunisme) va situar Europa (occidental) al capdavant del món en drets socials amb el període més llarg que hem conegut de benestar i creixement.

El que Rosell potser volia dir és que estaria bé tornar al XIX, a les mines de carbó negres de desesperança i dol, al treball infantil nocturn, a les jornades de 14 hores. Les prenyades, també: les coses dures l'electrifiquen, es veu, i li posen el tupè en erecció. Després d'acabar amb el treball fix, inventem la boca amb cremallera, els nens venals i la família de posar i treure. Vivim temps estranys en els quals cal lluitar pel que és evident (Vázquez Montalbán): com que no hi ha res més americà que guanyar i Bernie Sanders, el senador d'esquerres, és el candidat que més avantatge li trauria a Donald Trump, per què presenten Hillary Clinton? John Irving ha dit que la noia és més social del que sembla i més llesta que el seu marit (sobretot quan té una becària agenollada). Però, és clar, Irving, que és un bon novel·lista, potser no sigui bon observador, va practicar la boxa.

Barack Obama que, en teoria, és socialdemòcrata, no va desmantellar ni els paradisos fiscals ni els jurisdiccionals i la tortura segueix a Guantánamo (i a més vol vendre'ns el TIPP). Trump, Putin i la macedònia feixista que omple Europa d'albades pixades, apel·len al múscul primordial, a la naturalitat del soldador, per sentir-se nacions elegides per Déu, però Déu no tria, això, benvolguts, és cosa de mortals. I, en efecte, cal triar bé.