No és que a aquestes altures em sorprengui res de la policia espanyola. Els pobres agents reben ordres d'un senyor que no només té un àngel que li aparca el cotxe, sinó que -el que és pitjor- ho explica en públic i -encara pitjor- no té ningú que l'estimi prou per internar-lo en un sanatori. No sorprèn, per tant, que un grup de culers sigui a Madrid festejant el triomf a Cibeles, cantant, i uns agents els diguin: «Aquí no se puede cantar de todo. Hay algunas cosas que no podéis cantar».

Al país de la Llei Mordassa inclús el que es canta està regulat. No sé si al BOE, al codi penal, o al mateix cervell de ministre on habiten àngels aparcacotxes. M'inclino per la darrera opció. Un ministre tan pietós que condecora verges es tornaria boig -valgui la redun?dància- si escoltés gent sense ànima cridant frases terrorífiques com «Madrid, cabrón, saluda al campeón». Una altra cosa és que allà mateix es permeti cridar «Puta Barça y puta Cataluña», al cap i a la fi la de puta és una honrada professió i la de cabró un estatus de marit enganyat, i això, a Espanya, mai. De fet, abans que els terroristes culers ofenguessin amb els càntics tota persona amb sentiments, no gaire lluny tenia lloc una manifestació ultradretana modèlica: la policia no va haver de renyar ningú per cançons o lemes ofen?sius. Així de bé es fan les coses a Espanya.

Als Maristes acabàvem l'hora del pati amb l'equip perdedor cantant al guanyador «Habéis ganao, una copa de meao», mentre els vencedors responien «Los que han perdío, se la han bebío», davant el somriure comprensiu dels hermanos, contents que anéssim aprenent els secrets de la rima. Avui Fernández Díaz ens enviaria els antiavalots, perquè «no se puede cantar todo». Ni pots portar la bandera que vulguis, ni pots xiular, ni fer espectacles de titelles. És Espanya, país tan democràtic que es permet donar lliçons a Veneçuela. Per al patètic ministre menjaciris que ens ha tocat en desgràcia, només podem cantar salms gregorians, o «Una espiga dorada por el sol» el dia que es llevi estranyament permissiu.