Fa esgarrifar la notícia, de poc més d'unes hores, que un presumpte fals metge ha estat detingut a l'hospital de Figueres perquè suplantava una carrera acadèmica i exercia una feina de risc, la de poder tenir a les seves mans la vida d'altres persones, per a la que no estava capacitat o no tenia la formació requerida. A quants malalts pot haver diagnosticat d'una forma superficial, poc professional, o poc preparada algú com ell, durant els mesos de contracte? La notícia ens fa replantejar-nos moltes coses. Des de la manera de contractar, fins a l'habilitat d'algunes persones per saltar-se els filtres de seguretat i les normatives per beneficiar-se del sistema.

No sé si han vist la pel·lícula El talent de Mr. Ripley, basada en una novel·la de Patricia Highsmith. Tom Ripley, encarnat al film per Matt Damon, és una persona aparentment grisa i anodina, amb una vida de supervivència, però té un talent: es fa seva la forma de parlar, els tics i l'aparença d'altres individus, anant més enllà de la imitació personal, sent com un clon o fins i tot un germà bessó. Fins al punt d'intentar suplantar a un jove hereu milionari americà que viu a Itàlia, allunyat de les pressions familiars.

Algú com ell pot decidir matar per tenir un nivell de vida que qualsevol de nosaltres somiaria. Hi ha persones que són capaces de fer-nos creure que són el que no són. Vegin alguns polítics salvapàtries o amb receptes màgiques, alguns venedors, o simplement persones que coneixem cada dia.

En el cas d'aquest individu detingut a Figueres, pel que se'ns diu, venia de fer classes universitàries a València, se suposa que inflant o falsificant el currículum. En aquest cas, es pot tractar d'algú que ha treballat en l'administració sanitària, que pot tenir estudis sanitaris, i que deu saber els requisits necessaris i com es pot enganyar per accedir a una feina sense tota la formació que es demana. Quanta gent, amb aquesta mena de talent nociu especial, suplantador i perillós podem tenir a prop o al nostre voltant? Gent amb prou talent per simular allò que no és, amb la formació que no té, encara que posi en risc als demés? Tenen, segur, un talent que emprat en altres finalitats seria profitós.

Com aquest Di Caprio falsificador d'Atrápame si puedes, de l'Spielberg, que recrea la vida d'un noi de 19 anys dels Estats Units que va aconseguir milions de dòlars fent-se passar per pilot, advocat i metge. Un cop va passar per la presó, es dedicava a perseguir a altres falsificadors, contractat per l'FBI. Era dels millors falsificadors del món i sabia com perseguir els seus col·legues.