«Sabíeu que la Generalitat de Catalunya prepara una llei a mida perquè Ferran Adrià pugui edificar a l'espai protegit del Parc Natural de Cap de Creus? Jo tampoc, per això vaig crear aquesta petició i per això demano el teu suport per poder evitar-ho. Molta gent haurà rebut aquest correu, i es parla ja de milers de signatures contra aquest projecte». Així començava la carta dels impulsors de la campanya contra aquesta Fundació, ?promoguda per diverses entitats ecologistes.

ElBulli Foundation és un nou projecte d'«experimentació gastronòmica» de Ferran Adrià. Es tracta d'un complex de més de 3.100 metres quadrats que s'ubicaria a la cala Montjoi, una zona emblemàtica protegida situada en ple Parc Natural del Cap de Creus, a Roses (Alt Empordà). Perquè el projecte es pugui dur a terme en el lloc cal que la Generalitat canviï la llei que protegeix el parc natural. El procés ja està en marxa: el passat 14 de juliol la Generalitat de Catalunya va fer un primer pas publicant un avantprojecte de llei per declarar «d'interès públic» el projecte elBulli.

Segons els opositors a aquest projecte, «un parc natural és un espai natural protegit que ens pertany a tots i un llegat per a les generacions futures. Resulta irònic que en els anys 60 es permetés realitzar una construcció "ecològica" a la zona, la ciutat de vacances Club Mediterraneé, que ha acabat sent desmantellada gràcies a la llei de protecció del parc i amb els diners de tots els contribuents.». Un amic francès, per cert, m'hi va portar, i ho vaig trobar un espectacle lamentable i colonial: tota la despesa es quedava allà, tot francès, cap consideració per al territori i el país. Ben dinamitat està!

Els parcs naturals es van crear per salvaguardar de l'ambició individual espais de gran valor natural i altament vulnerables. És per això que ElBulli Foundation hauria de trobar una altra ubicació fora del parc, segons els ecologistes.

Però, a l'altre costat de la balança, ningú no dubta de la projecció internacional que dóna a Roses i, indirectament a Catalunya, Ferran Adrià. I escoltant totes les parts, els arquitectes implicats asseguren que hi haurà un respecte total al medi. Un grup de suport encapçalat, entre altres personalitats, per Ramon Sargatal, expressa la seva adhesió al projecte, ja que acompliria tots els requisits medioambientals necessaris, cosa de la qual me'n alegro.

Però no respecte al país, hi afegeixo. Quan al País Basc el Ministerio espanyol corresponent va finançar amb molts de milions un centre de cuina i fundació, el Govern basc va exigir que portés el nom de Basque Culinary Center, a fi de projectar Euskadi arreu del món. Res d'això, que sàpiga, ha fet la Generalitat, que sovint practica un patriotisme «de boca». No he vist enlloc que la Fundació s'anomeni, per exemple, elBulliFoundation-Catalonia o Catalan Culynary Center (o un nom similar on s'inclogui Calunya), ni que s' hi hagi implicat, de moment, els qui treballen realment per la gastronomia catalana, la seva història i la seva projecció. Sota aquestes condicions, em semblaria un gran projecte.

En el pròxim acte amb Carles Puigdemont que Ferran Adrià ha anunciat espero que això es tingui en compte. Esperem veure complertes les «bones notícies» que el mateix Adrià va anunciar recentment en aquest diari i que el projecte tiri endavant. Sigui com sigui, seria una gran notícia.