De vegades els treballs universitaris van més enllà de les aules, de les hipòtesis i del paper i es converteixen en realitats. Dic això perquè una nit del proper estiu, la del diumenge 14 d'agost, un dels nuclis antics d'un municipi gironí -el de Pals- acollirà la celebració d'un esdeveniment singular i nou per aquestes terres: la Notte delle Candele (nit de les espelmes) en la seva denominació en llengua italiana. I així es dirà perquè es tracta d'un esdeveniment nocturn d'origen italià que va sorgir el 2007 en una petita localitat, Vallerano, amb certes semblances amb la gironina. Els seus organitzadors -l'associació cultural italiana Piccole Serenate La Notte delle Candele- ha repetit l'esdeveniment any rere any, atraient cada vegada més visitants a més de la població local. L'explicació de per què una nit així tindrà lloc també enguany en terres d'aquí té a veure amb els estudis universitaris: el vicepresident de l'esmentada associació viu temporalment des de fa nou mesos a Catalunya, havent-hi acabat fa pocs dies un màster d'especialització en turisme i esdeveniments. I el seu treball final de màster ha consistit precisament a elaborar un projecte factible i viable per importar aquí una celebració similar a la del seu país en la qual ell ha intervingut des de bon començament.

Entre els diferents municipis catalans que compten amb un nucli històric arquitectònicament atractiu ell i la resta de l'equip que han treballat en el projecte van posar els seus ulls en els municipis gironins que compten amb carrers empedrats i cases de pedra perquè pensaven que probablement no hi hagi millor lloc. I van triar Pals. Van presentar el projecte i han aconseguit l'aprovació i el suport municipal per assolir el seu objectiu, amb el que convertiran en realitat el que ha estat un treball acadèmic. I Pals, el lloc triat, es convertirà en seu de la primera nit de les espelmes a Catalunya.

L'esdeveniment consisteix a apagar els llums elèctrics entre les nou de la nit i la una de la matinada i durant aquestes quatre hores il·luminar els carrers, places i edificis només amb la llum d'espelmes. En total seran unes 10.000, convenientment protegides en contenidors individuals de vidre, per evitar d'aquesta manera possibles incidents. Amb les espelmes es marquen les voreres, es dibuixen figures en el terra d'alguna plaça i es realcen façanes d'edificis. En paral·lel, els assistents poden escoltar música en diferents zones, sopar, prendre una copa o comprar productes en uns pocs estands d'empreses de proximitat centrades sobretot en productes locals.

A Vallerano l'objectiu sempre ha estat crear un ambient i una atmosfera atractiva gràcies a la llum de les espelmes per ajudar a passar unes hores nocturnes estiuenques en bona companyia, amb els edificis de pedra oferint una imatge diferent de l'habitual. Allí, els habitants del poble -uns 2.500- s'hi han involucrat any rere any. I amb cada edició de l'esdeveniment han augmentat els visitants arribats de fora del municipi que assisteixen per tal de compartir aquest ambient amb la població local. El resultat és un creixent flux d'interès, realçat a més per l'atenció dels mitjans de comunicació amb les seves informacions periodístiques, no només en àmbit local sinó també nacional. I la nit de les espelmes s'ha anat enriquint amb actuacions musicals, exposicions i altres actes i activitats que s'organitzen per aquest motiu. En la passada edició van ser unes 18.000 les persones que van passar per Vallerano.

L'acte que ha de tenir lloc a Pals pot ser molt atractiu. Ara que tant de moda s'està posant -per no dir imposant- el màrqueting a través dels esdeveniments, la Notte delle Candele cal esperar que també aquí es comportarà com una eina de promoció turística i comercial, que tan bons resultats ha demostrat a Itàlia. No només atreu visitants, sinó que aquests generen valor afegit per al municipi perquè consumeixen i fan augmentar les vendes en els comerços locals. Tot això sense perdre de vista que l'eix d'aquesta nit especial és la promoció de la cultura, de l'arquitectura i de l'art, a més de l'artesania i dels productes de proximitat.

Un efecte semblant al de Vallerano és, en definitiva, el que es proposa portar a casa nostra l'equip promotor -Daniele, Anna, Brenda, Laura i Yeimi- de la Notte delle Candele. Van haver de triar un municipi i esperar que aquest -que reuneix l'atractiu i les condicions per a això- fos receptiu i els oferís la possibilitat de convertir en realitat el seu projecte, que és més que un somni d'una nit d'es?tiu. I que no es quedarà només en uns fulls de paper i un PDF als arxius universitaris. Quan arribi a celebrar-se la nit màgica, es preveu que unes tres mil persones omplin d'animació el bonic centre històric de Pals.