El seguit d'opinions sobre la continuïtat o no de Ripollès Desenvolupament porta a la memòria un consell de Benjamin Franklin als revolucionaris americans «Si no anem plegats ens penjaran per separat». Elecció municipal darrere elecció municipal, els habitants del Ripollès disminueixen. També totes les llistes electorals prometen que ajudaran a la creació d'empreses. Ningú diu com pensa fer-ho.

Ripollès Desenvolupament té més de vint anys, vint anys de vida són suficients per poder desplegar el seu «currículum» i fora bo que es decidís o no la seva continuïtat, reforma o supressió després d'analitzar si, al llarg de la seva vida, ha complert els objectius per els que va ser creat. Aquesta anàlisi no és difícil i la seva publicació i difusió faria veure quines opinions, en un o altre sentit, són errònies. La majoria de les opinions sobre aquest organisme porten a emfatitzar el turisme. Ripollès Desenvolupament té un objectiu més ambiciós i genèric com és el foment de l'economia del Ripollès (industrial, ramadera, comercial, etc), així les fites que se li varen encomanar eren també: ajudar als emprenedors i futurs petits empresaris, relacionar-se amb altres entitats semblants d'arreu del país, la implantació de programes europeus, etc. Els ha acomplert o no? amb quina mesura? quines decisions han esta errònies? Després d'analitzar el seu historial potser sí s'estarà en condicions de prendre, amb una base objectiva, decisions com: és bona la seva continuïtat? cal reformular o reorganitzar la institució? i, si no ha complert la seva funció, llavors sí que caldria decidir la seva supressió.

L'economia del Ripollès ha estat històricament molt influenciada per grans empreses industrials, gràcies a la indústria el Ripollès encara és una de les comarques de muntanya amb més habitants. La industrialització del Ripollès ha permès crear uns serveis i una activitat comercial capaç de mantenir la població actual. Mirant el futur, les grans empreses difícilment mantindran el nivell d'ocupació actual, la seva progressiva robotització amb la implantació de sistemes d'intel·ligència artificial, farà que el seu nombre de llocs de treball no es mantinguin sinó que disminueixi. També seguirà aquesta tendència el tren cremallera de Núria; l'aplicació ferroviària d'aquests avenços, farà disminuir la seva plantilla de treballadors. Davant d'aquest futur, si no es fomenta la creació d'empreses industrials autòctones que tinguin una visió global, el futur demogràfic i econòmic de la comarca es pot anar decantant envers una economia de base turística amb una activitat apreciable només els caps de setmana. La demografia i l'activitat econòmica de les comarques de muntanya del Pirineu occidental en són un exemple. També cal contemplar la doctrina que s'està imposant respecte a l'administració local, col·lectius inferiors a 20.000 es poden convertir en invisibles. Quants municipis del Ripollès arriben a 20.000 habitants?

La continuïtat o no de Ripollès Desenvolupament pot afectar el futur econòmic de la comarca, per això cal una decisió fonamentada i responsable. No sempre ha estat fàcil aplegar a tothom en projectes col·lectius. La perspectiva històrica també pot ajudar a veure si decisions de caire econòmic d'abast comarcal foren o no encertades. Els municipis que ara no veuen bé la continuïtat de Ripollès Desenvolupament, en el seu dia, no varen voler apostar per potenciar la ramaderia del Ripollès amb la creació de l'Escorxador Comarcal. Veient com està evolucionant el tema dels escorxadors, aquells municipis varen prendre una decisió encertada?