S'acosta el 6 de juny, una jornada que tots els jutges d'instrucció i fiscals d'Espanya tenen assenyalada en els seus calendaris. Mig any abans, el 6 de desembre de 2015, va entrar en vigor la nova redac?ció de l'article 324 de la Llei d'enjudiciament criminal, on s'estableix que el perío?de d'instrucció dels delictes haurà de tenir una durada màxima de sis mesos. Això vol dir que, també per a aquelles causes que ja s'estaven tramitant als jutjats, el citat 6 de juny serà la data límit per concloure les seves respectives investigacions.

Si bé és cert que la mateixa norma preveu l'excepció d'ampliar el termini de la instrucció a divuit mesos, aquesta ampliació es reserva per a supòsits taxats i excepcionals, en concret per a les investigacions que recaiguin sobre grups o organitzacions criminals, les que tinguin per objecte abundants fets punibles, les que involucrin a un gran nombre d'investigats o víctimes, les que exigeixin la realització de perícies o col·laboracions recollides per l'òrgan judicial que comportin l'examen d'abundant documentació o complicats anàlisi, les que impliquin la realització d'actuacions a l'estranger, les que necessitin de la revisió de la gestió de persones jurídic-privades o públiques, o les que tractin sobre un delicte de terrorisme. Fora d'aquests supòsits, és a dir, per a la gran majoria dels procediments penals, el límit per indagar i fiscalitzar els fets denunc?iats finalitza el proper dia 6 de juny. Així, jutges i fiscals hauran de revisar un a un tots els procediments penals oberts i dur a terme dues anàlisis: la primera, per veure si encaixen dins dels supòsits d'ampliació a divuit mesos i, en cas contrari, el segon, per comprovar si, amb les diligències i proves ja practicades, hi ha base suficient per acusar, atès que posteriorment no podran decretar-se més actes d'investigació judicial.

L'explicació a aquesta mesura es troba en el tan comprensible com lloable desig d'obtenir una justícia més ràpida i que la incòmoda situació transitòria dels imputats (ara, investigats) resulti el més breu possible. No obstant això, tan elevats propòsits necessiten alguna cosa més que de bones intencions per a ser efectius. No serveix de res reflectir en un text legal que els processos judicials duraran poc temps si la regulació no va acompanyada de l'imprescindible augment de mitjans materials i humans. I, en aquest cas concret, tant el legislador que ha aprovat la norma, com el Govern que l'ha posat en funcionament, s'han oblidat de facilitar als afectats la vareta màgica necessària perquè compleixin amb els terminis establerts. Abundant en aquesta idea, fa alguns dies es va reunir el Consell Fiscal -amb la fiscal general de l'Estat al capdavant- i, posteriorment, va emetre un comunicat en què assegurava que "considerant els mitjans actuals, els termes de l'article 324 resulten de difícil o impossible compliment". Consuelo Madrigal va justificar així l'incompliment de la previsió legal: "No és possible assegurar amb certesa que a 6 de juny s'hagin revisat totes les causes en tramitació, ni que el control pugui seguir realitzant-se en el futur de manera completa". A més de la queixa, va sol·licitar del Ministeri "que s'adoptin les mesures adequades per corregir aquesta situació".

Però no és només el Consell Fiscal. Les associacions de fiscals també han protestat de forma molt contundent. Des de la Unió Progressista de Fiscals es va reiterar que el Ministeri Públic no compta amb mitjans suficients per complir els objectius "electoralistes" d'aquesta llei. Fins i tot des de l'Associació de Fiscals (titllada de més conservadora) es va arribar a demanar a través d'una nota que l'Executiu en funcions presidit per Mariano Rajoy suspengués la vigència de l'article 324 de la Llei d'enjudiciament criminal mitjançant un Decret Llei, ja que la reforma del Govern "ha fet realitat les pitjors previsions, amb els greus i inevitables perjudicis que això ocasionarà a la ciutadania".

No obstant això, des del Ministeri de Justícia es neguen a acceptar la crua realitat. Segons Rafael Catalá, tant als jutges com als fiscals sí se'ls va proporcionar la vareta màgica per complir els terminis impossibles, de manera que no s'adoptarà cap mesura complementària per pal·liar els efectes que irremeiablement començaran a tenir lloc a partir del 6 de juny. Una nova demostració que els nostres dirigents segueixen vivint, amb Alícia, al País de les Meravelles, i que des d'allà legislen i governen per als que habitem en el món real.