El 20 de setembre de 2015 aquest diari em publicà l'article, El TTIP, atac a la democràcia. Ha passat el temps i el secretisme de les negociacions del tractat fins i tot s'ha accentuat. A causa d'una filtració de documents feta per Greenpeace Holanda, la UE ha determinat que ja no es podrà accedir a cap informació escrita sobre el TTIP i que des d'ara només se'n podrà tenir d'oral. Pot ser la confirmació que la UE actua com a agent dels interessos de les grans transnacionals i dels EUA. I la democràcia, on és?

El gener de 2015 el nostre Parlament debaté una moció de la CUP en què retreia que el tractat "és un projecte ideològic" que "supera amb escreix l'àmbit econòmic" i deia que la seva aplicació comportaria "un impacte negatiu especialment en la salut, l'alimentació, el treball, la seguretat dels productes, el medi ambient, els drets laborals i les polítiques de privacitat". I demanava el rebuig del Parlament a aquest tractat, la creació d'una comissió que elaborés un informe en un termini de sis mesos i la celebració d'un referèndum. A més de la CUP, que l'havia presentada, ERC, IC-V i PSC van votar-hi a favor tot i que va ser rebutjada pel vot majoritari de CiU, PP i C's.

Amb la informació que ens arriba aquestes setmanes darreres sabem que l'objectiu del TTIP no és només la reducció d'aranzels sinó, també, l'eliminació de "barreres no aranzelàries", o sigui, lleis de protecció laboral, ambiental i de salut, així com de protecció dels serveis públics.

Als documents s'hi percep clarament l'amenaça contra el "principi de precaució" que permet la reacció ràpida davant d'un possible perill per a la salut humana o el medi ambient. Aquest principi ha impedit fins ara l'entrada de carn nord-americana tractada amb hormones, per la seva possible relació amb el desenvolupament de càncer. Aquest principi de precaució seria substituït pel de "gestió de risc", aplicat als Estats Units, que obliga les administracions a demostrar els perills dels productes quan ja són al mercat. Això augmentaria notablement a Europa la quantitat de tòxics perillosos.

També confirma la influència dels lobbys empresarials que, en contra del que la UE deia al darrer informe sobre les negociacions, són consultats habitualment pels negociadors. Els documents filtrats també parlen de suprimir controls als sectors financer i bancari, cosa que afavoriria la inestabilitat financera, la desocupació i el frau fiscal, com s'ha descobert amb els papers de Panamà.

El mes de juliol hi haurà una nova ronda negociadora. Potser la definitiva? Sembla que hi ha un gran interès a aprovar el TTIP abans de l'acabament del mandat del president Obama. Donald Trump, possible nou president, s'hi ha manifestat totalment en contra, tot i que sembla un contrasentit.

Amb paraules de l'eurodiputat Josep Maria Terricabras en un article, diria que "em miro la preparació del tractat amb preocupació, a estones amb desconfiança, per l'opacitat amb què es negocia. Hem de lluitar especialment per mantenir els drets ciutadans europeus i per ampliar-ne d'altres".

És a punt de començar la campanya per a les eleccions espanyoles. Donat que l'aprovació del TTIP sembla que afectaria negativament tota la ciutadania, em sembla molt important que abans d'anar a votar, a més d'altres factors que ens interessin, esbrinem la posició de cada partit davant del TTIP i si no aconseguim saber-la en demanem l'aclariment en els actes electorals d'aquells partits que poden rebre el nostre vot.