Als catalans ens encanta adoptar mascotes espanyoles. Mascotes humanes, vull dir. A la que ensumem un espanyol favorable al procés l'amanyaguem, l'abriguem, li posem un collar antiparàsits i li llancem una galeta perquè la caci al vol tot fent una pirueta. La mascota que més satisfaccions ens dóna és el professor Ramon Cotarelo, que acostuma a manifestar-se a favor del procés i tot seguit s'asseu amb la llengua fora esperant la manyaga independentista, arf, arf, que sempre arriba. (Breu incís: als espanyols també els van les mascotes catalanes: han adoptat per motius similars en Boadella)

Som així, necessitem que algú de fora ens digui que tranquils, que anem bé, que la raó està amb nosaltres. Que ho digui un espanyol ens reforça l'autoestima. A en Cotarelo també li va bé, ja que després de mitja vida lligada al PSOE tenia difícil fer-se passar per rupturista. El procés va venir en el seu auxili: en l'independentisme té una nova manera de fer-se el transgressor, però sobretot hi ha trobat la figura d'amo generós a qui no li fa mandra treure'l a passeig inclús a deshores.

Hi ha altres espanyols que a vegades fan un tuit o un comentari a favor del procés, però no n'hi ha prou per ser adoptats. Ens agraden, sí, però no ens els quedem. És com quan veiem al carrer un gos simpàtic, que li fem una moxaina però no ens l'enduem a casa. A Cotarelo sí, a Cotarelo si no hagués caigut en desús la institució de la querida, inclús li hauríem posat una merceria. Ai (sospir), que ben ensinistrat està.

La seva tasca és fàcil, perquè els catalans tampoc no esperem gaire res d'ell. Mentre de tant en tant ens digui el que volem escoltar, en fem prou. Ni de broma ens preguntem si té raó o no, sabem que ho fa per la galeta i el cop amistós al cap. Mentre mogui la cua vol dir que és feliç, i això ens fa feliços.

Al final és un contracte no escrit: en Cotarelo es creu molt ben parit perquè l'estimen inclús els catalanistes antiespanyols, i els processistes es creuen molt ben parits perquè els estima un intel·lectual espanyol. I tots contents.