Els locals de les entitats i els ocupes

10.06.2016 | 11:15

Aquests dies està en boca de tothom l'expressió "banc expropiat". És un fenomen paranormal molt estrany. Tant els partidaris com els detractors d'aquest projecte polític del barri de Gràcia usen l'expressió "Banc expropiat". Repeteixo que és sorprenent perquè en realitat no és un banc, ni ha estat expropiat. Allí hi havia una oficina bancària perquè un banc va llogar el local a un propietari d'un local. Quan l'oficina va ser clausurada el local va quedar buit i allí uns ocupes el van transformar en un local d'activitats polítiques i culturals. Mentrestant l'alcalde Trias en va pagar un lloguer de 6.000 euros per no tenir problemes. Tot plegat sembla un joc de despropòsits.

Fa uns vint anys vaig participar en una taula rodona en unes jornades al Parlament de Catalunya on vaig assistir a una escena que em va commocionar. Una diputada de la taula va dir que gràcies als ocupes havien posat com una prioritat política la construcció d'habitatge social. Entre el públic hi havia el President del Consell de la Joventut de Barcelona, del mateix partit que la diputada. Va fer una intervenció molt dura, se sentia molt decebut. Va dir: creia que els grans ens havíeu dit que una democràcia és un sistema on la gent participa, elabora idees i les exposa als polítics perquè si els arguments i les dades són bones aquests les incorporin en la seva agenda i ho acabin fent. Ara bé, si el que ens esteu dient és que voleu que quan us fem una proposta us tirem uns totxos al cap, també en sabem. Haver-ho dit abans!

Tenia raó Màrius Serra fa uns dies on explicava com havien intentat tenir un local per una associació destinada a nens amb greus problemes de salut i que no els havien fet cas. Coincideix amb la meva experiència de més de trenta anys intentant fer de mitjancer per solucionar els problemes d'entitats del moviment laic català. He fet uns quants estudis sobre els locals de les entitats, per exemple Els locals de les entitats juvenils i els equipaments municipals per a joves a la ciutat de Barcelona. Informe de resultats fa uns anys anys amb un equip format per Gemma Martín, Jesús Sanz i Sílvia Luque sobre 350 entitats amb 270 variables. També n'he fet del Moviment Laic i Progressista, format per més de 170 entitats: esplais laics, casals de joves autogestionats i agrupaments escoltes laics. La conclusió és que els locals de les entitats juvenils i en general les entitats culturals laiques, independents i autogestionades a Catalunya estan en unes condicions pèssimes. I que si es demana un local a bones, educadament no et fan ni cas. Potser que els poders públics ho facilitin. Quants baixos de locals del FROB que són propietat de tots nosaltres estan buits?

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema