Un món sense somnis és això gris i injust que ens ha tocat viure; per uns pocs pot semblar amable i confortable però la veritat és que és un món de merda, se'l miri com se'l miri. No, no us vull colar una reflexió made inPaulo Coelho per la porta del darrere i sense vaselina. Tan sols us convido a trencar una banya d'unicorn en favor del terror, la fantasia i la ciència-ficció.

Creure i imaginar l'existència d'altres mons, éssers mitològics, universos paral·lels, espècies alienígenes, suposats passats medievals infestats de dracs o al·lucinants viatges en el temps, ens ajuden a donar forma al tipus de món que realment voldríem. N'hi ha prou de llegir algunes de les obres de Jules Verne, Edgar Allan Poe, H.P. Lovecraft, H.G. Wells, Isaac Asimov, George Orwell, Phillip K. DickStephen King per adonar-se'n. Llegir és sempre positiu i enriquidor, però llegir terror, fantasia i ciència-ficció suposa quelcom més, implica una capacitat quasi immediata que no tothom posseeix per despullar la més esbojarrada de les ficcions plantejades, més enllà dels elements i les imatges més superficials, i vincular-les a la nostra realitat, amb la crítica i la denúncia que sempre solen portar implícites.

En aquesta línia navega per la xarxa El Biblionauta, un blog que difon, suggereix i estimula la lectura d'aquests gèneres, tradicionalment i injustament vilipendiats i menystinguts per les editorials i el gran públic, oferint sense manies als seus seguidors ressenyes d'obres que van des del clàssic inqüestionable a la novetat més estimulant. Fa uns anys, quan vaig descobrir-lo per pura casualitat (mentre buscava a viquipèdia el dispers significat de la paraula bukakke), vaig quedar atrapat pel seu nom, que em va fer recordar l'èpic i fantàstic viatge de Jasó i els seus fidels escuders a la recerca del Velló d'or. Aquella colla d'aventurers incansables, protegits per la bella i manipuladora deessa de l'Olimp Hera, viatjaven en un veler anomenat Argo, del qual n'extreien el seu nom: els argonautes. El Biblionauta no està protegit per cap déu, i la seva nau és tan sols una bitàcora virtual, això sí, beneïda per un seguit de somiadors -escriptors, crítics i lectors- que l'han convertit en el mitjà ideal per viatjar i compartir mons, somnis i malsons. La major part dels membres de la seva tripulació, a més, estan vinculats a l'ensenyament, fet que constata la responsabilitat dels seus propòsits: llegir, aprendre, somiar i educar.

Malfieu-vos d'aquells que no llegeixen terror, fantasia o ciència-ficció, d'aquells que només consumeixen novel·la històrica o realista, pornografia o una única capçalera de diari esportiu; és gent que no veu la infinitat de formes impossibles que pot amagar un simple núvol, gent incapaç de somiar, de comprendre, d'aportar res interessant, i el més important de tot: incapaç de viure com cal. Malfieu-vos, doncs, d'aquell que no vulgui ser un biblionauta.