L´Aplec de la Sardana

Joaquima Pellicer Solà. Vulpellac.

La sardana és una dansa catalana considerada el ball nacional de Catalunya. És pròpia, única i democràtica. Hi ha una frase feta molt popular que diu: La sardana és la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan. Que n´és, de cert! Avui, 12 de juny, a la Bisbal d´Empordà se celebra el seu 54è Aplec de la Sardana, un aplec que té una llarga història i aquest any està dedicat al seu president, el senyor Ramon Duran i Candeler, amb el reconeixement públic que, pels mèrits adquirits des de fa molts anys, sigui nomenat president honorífic dels Amics de la Sardana. El gran músic i compositor Josep Cassú li ha compost una sardana titulada Gràcies Ramon, que s´estrenarà avui a la tarda en el transcurs de l´Aplec, interpretada per la Principal de la Bisbal.

En Ramon és una persona afable i propera, que sempre té un petit somriure a flor de llavi. La seva dedicació i llarga trajectòria en el món de la sardana, i la se­va gran implicació en actes culturals i de molta tradició, l´han omplert d´amics i reconeixements. Com diu el títol de la sardana: Gràcies Ramon, per molts anys i bon Aplec!

No tinc sabó

Anna Codolar Viñolas. LLAGOSTERA.

Tot ha començat aquest matí; quan m´he fixat que tenia pèls de paüra enganxats a la pell i un buit brut dins meu que només ho podia netejar el factor humà. Una mirada dutxant-me tot el cos d´una passada i dos dits decorant-me els cabells amb una flor vermella acabada d´arrencar. Encara la guardo; però ja no és vermella, s´ha tornat morada. Fosca. La tinc enganxada amb cinta adhesiva a una pàgina del llibre d´història; com la nostra.

Potser m´hauria d´haver estalviat les quinze trucades mensuals i haver fet cas al teu oblit. Però no ho he fet. Com et vaig dir el dia vint, «avui t´he pensat altre cop».

M´has canviat massatges per pessigolles. La soledat amb enamorar-me´n amb bogeria extrema. Els silencis per cançons i l´estar amb tu com a addicció.

Continuo bruta... em neteges?

Festival del Còmic a Torroella de Montgrí

Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque. TORROELLA DE MONTGRÍ.

Com cada mes de juny, molts esperàvem el Festival del Còmic a Torroella de Montgrí i resulta que la que havia de ser la desena edició no es farà per decisió de l´Ajuntament de Torroella. Han deixat perdre l´oportunitat del que seria la consolidació d´aquest festival. Una decisió que poc favor fa al municipi, al món de la cultura i, sobretot, a la gran quantitat de persones, entre elles molts nois i noies que s´apropaven a la lectura des de totes les possibilitats que ofereix el còmic.

Tenint com tenim l´editorial Panini a Torroella, que ajuda en bona part a la realització d´aquest festival, és ben estrany que no es continuï. Ells ja han manifestat la seva sorpresa i han dit que han rebut ofertes d´altres pobles per fer-lo.

Enguany no veurem els carrers engalanats amb els còmics ni els protagonistes de les vinyetes que et miraven des del qualsevol racó. No veurem els nens i adults carregats d´àlbums i tebeos després de participar a les moltes activitats que s´hi oferien. No podrem veure els clàssics ni les últimes novetats del còmic que vèiem a les parades, com tampoc no podrem parlar amb els seus dibuixants. Ni es podrà participar als taller de dibuix ni als concursos ni als premis. O veure les exposicions divulgatives ni els espectacles que s´hi feien.

Entre les activitats fetes al llarg d´aquests anys, hi recordo especialment la dedicada a Bola de Drac, quan la biblioteca es va omplir com mai de dues generacions: una de pares i una de fills; ambdues seguidores de la mateixa sèrie, i amb la presència dels dobladors al català per tal de presentar el llibre La sèrie de la teva vida.

A López de Lerma

Francesc A. Picas. la jonquera.

Felicito López de Lerma pel seu escrit del dissabte 4 de juny. Denuncia la CUP d´haver exigit a CIU i a ERC posar-se de genolls per resoldre la passada votació de president de la Generalitat. La CUP continua amb exigències. La mar com més té, més brama, diu l´adagi. Una minoria esvalotada vol imposar les seves heteròclites doctrines a la majoria. Un pagès assenyat diu que la CUP és un partit rebec que donarà pel sac els ideals de Catalunya.