Sobirania

17.06.2016 | 08:46

Fem una prova: repeteixin en veu alta tres vegades la paraula "càncer". Ja està? Oi que no s'han posat malalts? Doncs encara hi ha qui té por de pronunciar-ho, i llegim cada dia notícies i esqueles de gent que s'ha mort després "d'una llarga malaltia", que tant podria ser miopia com al·lopècia. I no obstant això, a poc a poc el càncer està deixant de ser tabú, però n'hi ha un altre que resisteix: el suïcidi. Quan d'algú s'anuncia la mort però no s'acompanya de malaltia llarga ni fulminant i es passa de puntetes per les causes, pensin malament i l'encertaran: es tracta d'un suïcidi. Ups! He dit suïcidi? Tranquils, pronuciïn tres vegades la paraula en veu alta. Oi que no els han vingut ganes de llançar-se a la via del tren?

La recent mort d'un famós exalpinista català ha sigut notícia a tots els diaris, però enlloc s'ha publicat la causa. S'han limitat a explicar que ha sigut una mort "imprevista". La cosa té gràcia, perquè el suïcidi és precisament la causa ?menys imprevista de mort, almenys per a qui el practica. El curiós és que davant del suïcidi, que no deixa de ser un acte -el gran acte- de sobirania, inclús els mitjans de comunicació callen. Si algú mor apunyalat en un club d'alterne, o de sobredosi, o fugint de la policia després d'haver violat un nadó, se'ns explicaran els detalls. D'un suïcidi mai, la simple paraula està proscrita.

Deu ser cosa de la moral cristiana que impregna encara la societat, però ja seria hora de dir les coses pel seu nom. Suïcidar-se no és cap estigma, ni per qui ho fa ni per la seva família, ja n'hi ha prou de tractar els suïcides com es tractava els afectats de sida als inicis de la malaltia. Acabaran fent-nos reescriure la història i explicar que a Hemingway se'l va menjar un peix venjatiu, a Belmonte el va empitonar un toro i a Sòcrates el va atropellar un tramvia, curiosament de la mateixa línia que anys més tard va envestir Kurt Cobain.

Tots hem patit el suïcidi de gent propera, i qui no, ja el patirà. Fem-los un darrer homenatge: no ens avergonyim de la seva vida, però molt menys de la seva mort.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema