La gran coalició catalana que convé als partidaris de la independència

Enric Carcereny Beltran. Lloret de Mar.

Els vots poden ser:

- Vot en blanc: Exigeix anar a votar o sol·licitar el vot per correu, i no triar cap dels partits que es presenten a les eleccions. Perjudica els partits minoritaris.

- Vot nul: Els vots nuls també es comptabilitzen, però s'emeten i s'anul·len per arribar a la taula defectuós, amb esborranys, esquinçat, més d'un partit assenyalat, amb dibuixos o comentaris de qualsevol tipus... en resum, en mal estat. El vot nul no afavoreix cap grup. Si es desitja protestar contra els polítics això només s'aconseguiria amb el vot nul, perquè en cas contrari perjudica partits minoritaris.

L'abstenció: Consisteix a no anar a votar. S'interpreta com un acte de càstig o contrari a la democràcia. És no creure en la democràcia com a sistema. L'abstenció no afecta, a efectes comptables, en el resultat electoral. A Espanya segons diversos estudis l'abstenció beneficia el partit majoritari de la dreta, el PP, l'electorat del qual és més fidel a l'hora d'anar a les urnes.

Aclarides les definicions i diferències entre votar en blanc, nul i l'abstenció si es vol evitar que surtin els partits polítics majoritaris les recomanacions podrien ser:

- Mai, mai votar en blanc. Perjudica greument els partits polítics minoritaris, abans votar nul, encara que no serveixi de res.

- No abstenir-se, ja que és un vot de càstig a la democràcia.

Convé recordar que:

- Els vots en blanc influeixen en els resultats donant més escons als partits majoritaris i eliminant els minoritaris.

- Els vots nuls no influeixen en els resultats, a efectes pràctics, no serveixen per res, encara que no perjudiquen els partits minoritaris. Si ho fas, Assegura't que el vot serà nul. Escrivint, ratllant trencant...

Per tant és evident que fins que Catalunya, no sigui una República independent és necessari concen?trar l'únic vot útil a Esquerra Republicana de Catalunya.Després es pot votar a qui sigui.

Resposta al Sr. Mariano Rajoy

JOSEP MARIA BOSCH. girona.

Després que s'anunciés a «bombo i platerets» que els catalans rebríem una «PPcarta» avui l'acabo de rebre i, encara que mantenia les meves reserves, he quedat, un cop més... i en vanÉ totalment decebut. Qualsevol persona amb dos dits de front tindria clar que si vol escriure als catalans, ho ha de fer en català o, si es vol, en català i castellà. Doncs, vostè, Sr. Rajoy É ho ha fet, només «en cristiano» .

Jo pensava que vostè ens demanaria perdó, per aquells «xiringuitos» que va muntar a les Espanyes, en contra de Catalunya i els catalans, amb motiu de la tramitació de l'Estatut. Per cert, MarianoÉ per què no es va atrevir a muntar aquests «xiringuitos» a Euskadi i Catalunya? Per què som més exigents? Temia que els tiréssim els «xiringuitos» pel cap?

Pensava, també -il·lús de mi- que ens demanaria perdó per la manera sectària amb què tant vostè com el seu ministre de l'Interior actuen amb la Justícia i la Policia. Per una vegada que nomena un ministre catalàÉ ha anat a agafar el pitjor del pitjor. Com ho justifica, Mariano? El TC, Sr. Rajoy, no és pas millor que els TOP del seu antecesor. Ignorància o arrogància É o totes dues coses?

També pensava que, d'una vegada per totes, demanaria perdó per la corruPPció que tenalla tot el seu partit. Sé dels seus esforços per trobar al País Valencià i a Madrid, un «peper» no esquitxat per la corrupcióÉ i sé, també, que no ha trobat supervivents. És que la corruPPció no els ha esquitxat É és que els ha negat.

Pensava que, potser, ens demanaria perdó, per no entendre què és l'Eix Mediterrani. El mateix passa amb les connexions ferroviàries al Port de Barcelona É amb Rodalies i amb tantes i tantes coses més que depenen de vostès.

Per tot això É i molt més, m'atreveixo a dir-li Sr. Rajoy, allò de «Se fuerte, Mariano y da un paso al lado»É I deixi que governi el seu partit, una persona amb més futur. Miri, si vol, l'hi he fet l'estudi del seu PPartit i només he trobat tres persones, tres, que valdrien per això: el president de Galícia, malgrat l'episodi del viatge amb el capo mafiós. El Sr. Cornet, president de la Zona Franca de Barcelona: té un perfil polític baix (això és important) i és un bon gestor (més important, encara) É suposo que ell potser no ho acceptaria. I, finalment, potser el millorÉ el Sr. Josep Piqué. Aquest sí que val É bon polític i bon gestor.

Res més, Sr. Rajoy: ignorància o arrogància, Sr. Mariano??

La revella de Sant Joan a Salt

Rosa Busó Gifra. Salt.

A dos dies de la revetlla de Sant Joan, l'Ajuntament de Salt s'ha vist obligat a donar explicacions del perquè no es fa la revetlla, motivat per les preguntes dels grups municipals Canviem Salt i PSC en el ple de dilluns passat.

Creieu que amb les informacions a les xarxes socials penjades i precisament no per vostès, el poble de Salt ha d'estar assabentat? Quantes persones hi ha que no arriben a les xarxes socials?

Lamentable i penós. Ens mereixen alguna cosa més els saltencs i saltenques senyors/es regidors/es i alcalde. Mare meva, que poc responsables sou i vosaltres sou els que ens esteu governant.

La gent del poble, les persones que any rere any hem anat a la revetlla, no entenem que a manca d'uns dies se'ns digui que no tindrem revetlla per motius de «desacord». Han tingut tot un any per això. M'imagino que a manca de dies per a la celebració devia estar tot lligat, on és el problema?

No crec que fos econòmic, perquè segons es va dir en el ple la subvenció a la comissió era de 700 euros i el que pensen organitzar valdrà més o menys el mateix. (uns 600 euros).

La senyora Eva Rigau diu que com a alternativa a la revetlla hi ha la Flama del Canigó. Es fa estrany que no sàpiga que la flama ja arribava a l'Era, que es llegia el manifest i que es feia una foguera juntament amb un espectacle pirotècnic. Potser no ho sap perquè no hi ha anat mai. Però molta gent del poble si, i aquest any ens quedarem sense.

Amb aquestes explicacions doneu per content el poble de Salt?. Doncs nosaltres ens sentim enganyats. Senyora Rigau, com pot dir que això és el que hi ha? És una resposta patètica i deixa molt a desitjar, si us plau s'ho faci mirar pel bé del poble de Salt.