El món del vi ha estat tradicionalment masculí. Però des dels començaments de la humanitat trobem dones lligades al vi, com la deessa egípcia Hathor o les Bacants. Actualment les cellereres i enòlogues comencen a ser reconegudes i molt valorades. En les meves classes d'Enologia, a més, m'he adonat que les dones solen estar més ben dotades que els homes amb les qüestions del nas, l'element fonamental del tast de vins.

Els romans no creien convenient que les dones beguessin vi, i Francesc Eiximenis, al s. XIV al manual Com usar bé de beure e menjar se' n fa ressò. Les tavernes medievals, en efecte, eren espais masculins.

Heus aquí el que diu el gran gastrònom i conseller de la ciutat de València: «embriaguesa és cosa fort vergonyosa e de gran confusió, especialment a f0embres».

Segons ell, «les dones han lo cap flach». Això del «cap flac», un tòpic sempre reportat, es refereix al fet que les dones s'embriaguen fàcilment.

Per cert, un equip d'investigadors italians va publicar al Journal of Sexual Medicine un estudi on mostren que les dones que bevien una o dues copes de vi negre diàries obtenien millors puntuacions en el desig sexual, en la lubricació i en la funció sexual.» I això que el Lambrusco, i altres vins escumosos, com el cava, solen ser els preferits per les dones! Els mites cauen, doncs. Altrament, el champagne va ser el gran vi escumós de les belles dames del s. XVIII, començant per les amants del rei de França.

Tot i que ara s'estila molt més la copa tipus flauta per degustar els vins escumosos (xampany, cava, prosecco..), hi ha una altra copa que s'havia guanyat el seu lloc en la història d'aquesta beguda, la que rep el nom de Pompadour i que s'està posant ara tan de moda a la cocteleria. Es diu que Lluís XV va ordenar l'elaboració de copes de xampany prenent com a motlle els pits de la cortesana Renée Poisson. Encara que, pel que sembla, podria ser només una llegenda. El motlle d'aquesta mateixa copa també s'atribueix a dones com Maria Antonienta, Madame du BarryDiane de Poitiers.

A Catalunya tenim l'Amavi, una «Associació de dones amants de la cultura del vi» fundada per Sonia Galimberti que té 20 anys d'existència, i treballa per apropar i familiaritzar el sector femení amb la cultura vitivinícola, que inclou sommeliers, enòlogues, dones aficionats del vi i dones amb gran responsabilitat al celler. Amavi s'ha erigit com una plataforma pionera i dóna suport a les professionals d'aquest sector. Des de fa 6 anys organitza un tast concurs «Els vins favorits de la dona», en què són puntuats diversos vins, una excel·lent iniciativa.