Que el divendres passat un empresari com Amancio Ortega, fundador d'Inditex, disminuís en borsa el seu capital en 3.900 milions en un sol dia, pel seu patrimoni, que supera els 74.000 milions d'euros, no sembla definitiu o terrible. Però el fet que els petits inversors dels nostres bancs veiessin com els seus estalvis perdien una cinquena part de valor en una jornada ens mostra la caiguda en borsa que es va produir en saber que el referèndum britànic col·locava el Regne Unit fora de la Unió.

Les accions tenen conseqüències, ha dit en dimitir l'únic comissari anglès a Brussel·les. Però no sembla que els partidaris de trencar amb Europa meditessin unes conseqüències: es parla de mig milió de llocs de treball perduts en l'inici de la separació, que una part important del negoci de valors de la City, que crea més del 10% de la riquesa britànica, marxaria a Frankfurt, París o Dublín, i almenys una generació de joves no podria moure's per l'espai únic europeu. Els nostàlgics del vell imperi, que el 1997 encara dominava Hong Kong, el centre de negocis d'Àsia, i que té petits territoris per mig món; que amb la Commonwealth dóna un tracte preferent a les antigues possessions, han vençut els europeistes, que saben que Europa és el camí per ocupar un espai rellevant en el futur. Un món que es mou entre els imperis nord-americà, rus i xinès, amb gegants com l'Índia dient la seva.

L'embolic britànic ha influït a les eleccions generals? Ha reforçat el Partit Popular? El guanyador, després del senyor Rajoy, és Moragas. El polític conservador català va fixar les eleccions pel pont de Sant Joan, festiu al litoral mediterrani i Galícia; a l'estiu. La participació cau 3 punts a casa nostra, i s'ha jugat en el camp de l'estabilitat, una economia fràgil i les conseqüències de les accions. On afecta poc el desgast de Govern o els escàndols; ni a uns, ni a altres. On Ciuta?dans perd pes com a recanvi. El socialisme, amb un partit amb 137 anys d'història, que va crear l'Estat assistencial i educatiu moderns, resisteix a la baixa. I no resisteix millor, perquè Units Podem no augmenta com deien les enquestes. El senyor Iglesias, amb l'afany d'afegir i afegir partits, ha fet que el pacte amb Esquerra Unida no hagi sumat ni tan sols a Andalusia, Madrid i València. A casa nostra, la lògica de l'enfrontament fa que els populars siguin els més votats a Roses i la Jonquera; són segons a Castelló d'Empúries. Part del litoral, amb Blanes, Lloret, Sant Feliu, tria En Comú Podem, amb el socialisme en un espai destacat. El món rural, domini tradicional convergent, assisteix a l'èxit d'ERC a Girona, Figueres, Palamós o Salt, també a l'Escala i Llançà. El nostre país és més complex d'allò que volen alguns, i davant del xoc de trens, molts pensen en les conseqüències d'una acció determinada, encara que alguns només expliquin flors i violes.