Posem-nos en l'escenari que no hi ha procés i que de sobte desapareixen els catalans que volen la independència. Tot això és fantasia però us demano fer aquest exercici de ficció. A partir d'ara, doncs, i fins quasi el final d'aquesta columna, a Catalunya no hi ha independentistes. Per la resta ens mantenim en la realitat: el partit que ha guanyat a Espanya (PP) i que possiblement governarà, a Catalunya només és la cinquena i penúltima força política. I resulta que les tres primeres forces catalanes són d'esquerres. En Comú Podem, ERC i PSC. Si seguíssim l'eix clàssic de la política espanyola, l'eix dreta-esquerra, a Catalunya l'esquerra té una majoria absolutíssima.

El problema és greu. Una part important d'un estat (recordem que a Catalunya no hi ha independentistes) té una majoria sideralment d'esquerres que reclama la fi de polítiques lliberals i que exigeix un ensenyament i una salut pública radicalment socialdemòcrates. Una majoria colossal que no vol que l'empresa privada faci negoci amb els serveis públics (en això consisteixen les famoses privatitzacions). Mentrestant a l'Estat s'està gestant, de nou, un govern molt de dretes (l'evolució democràtica de la vella cort franquista). Al govern d'Espanya un govern de dretes recalcitrant i a Catalunya una ciutadania socialdemòcrata radical.

És el final de la columna i, fet l'exercici, Catalunya torna a ser independentista però a més hem descobert que el país és majoritàriament d'esquerres. També hem descobert que els independentistes i els d'esquerres que no són independentistes tenen en comú que volen enterrar per sempre aquest PP. Però resulta que l'enemic comú ja no els uneix. I aquest ?enemic té quasi vuit milions de vots immutables a Espanya. Molts més milions d'espanyols que els que han votat el PP es pregunten com pot ser que hagi guanyat el partit amb més casos de corrupció de tot Europa i amb un Ministeri de l'Interior mafiós? La resposta l'he trobat en un estudi oficial i del tot rigorós de la Secretaria d'Estat d'I+D, que conclou que el 25% d'espanyols creu que el Sol dóna voltes a la Terra. És tanta la capacitat de mentir del PP que ha après fins i tot a burlar la llei universal de la gravitació.