Un sol impassible cau sobre la carrosseria de centenars de cotxes que avancen a pas de tortuga. Els miratges del Baix Empordà, submergit en un infern centígrad, estiren aquell mar que es resisteix a quedar enrere. Locals i turistes, atrapats en l'embús de cada estiu, han previst evitar l'aglomeració en sortir de la platja d'hora. La setmana passada ho van fer massa tard. Els previsibles embussos han pautat el seu cap de setmana. Els han fet dinar a deshora o preparar entrepans per a la platja, discutir temps de sortida, planejar amb antelació la fugida, anticipar pronòstic meteorològic -res com el caos d'una tempesta sobtada- o encomanar-se al déu que tinguin a mà. No valen tendències de moda, identitats sociopolítiques, influències ideològiques, creences religioses. Els embussos pauten la vida de milers de persones els caps de setmana d'estiu a la província de Girona.

Succeeix poc abans d'arribar a Santa Cristina d'Aro, fins passat Palamós, encara que de vegades comença molt abans, a la C-65, des de Cassà de la Selva a Llagostera, arribant a haver-hi més de deu quilòmetres de cua. Els gironins i la resta de turistes que accedeixen a la Costa Brava per les dues vies perden fins a dues hores diàries en anar o tornar de la platja durant el cap de setmana. Els que coneixen camins limítrofs, com evitar la C-31 per la muntanya, pujar a Romanyà i baixar a Llagostera, evitant un bon tros d'aquella marabunta metàl·lica que s'observa des dels precipicis, s'emporten el desencís de saber que no són els únics que coneixen aquells camins secundaris i que una ruta serpentejant, plena de sots i tan encallada com les altres, els menjarà la felicitat i les hores.

C-65 i C-31 a l'estiu: el seu pas significa creuar un infern, on el conductor haurà d'oblidar tota esperança, amb iguals dosis de desconsol i nosa. Per les finestretes, davant del volant, la resta de conductors blasfemen contra les susdites vies esmentant-les de les formes més variades. Recordant a més que la C-31, un immens pàrquing a les hores punta, té un dels radars que més factura a tota la província.

Sotmesos a les creacions posades a l'abast del consumidor per pal·liar la calor, consumim platges suportant llargues cues, iguals a les que fem a supermercats, rebaixes, atraccions i fires. Embussos que pauten la nostra vida. Paisatge de la nova antropologia moderna.