El PP ha augmentat el vot i han assolit l'objectiu de poder insistir que han guanyat i que tenen el dret a governar capitanejats pel president del «sé fuerte». Ara, es tracta de fer creure a tothom que, amb una tercera part dels votants, els representants de les altres dues terceres parts tenen la responsabilitat d'acceptar que governi com vulgui a canvi de quatre frases amables, oblidant el programa defensat i els interessos dels seus electors. A aquesta actitud benèvola i condescendent, el PP la qualifica de generositat i obertura al diàleg. Manipulant la realitat i les paraules.

El PP ha governat a cop de decret menyspreant el Congrés. És gent «de ordeno y mando», capaç de dir una cosa i la contrà?ria, segons els convingui, i no se'ls coneix, en nom de l'interès general, cap suport a un govern que no fos del seu partit. Han deixat la dignitat de la política per terra saquejant l'Estat i la decència.

La resta de partits, tan plurals, diversos i egoistes, tenen principis i creences democràtiques que són en gran part comunes. No és fàcil convertir les paraules en fets. Haurien d'entendre que, ara, és el moment de la política, de la negociació i d'establir amb quins mínims estan d'acord. Si volen regenerar l'Estat, és creïble cap regeneració democràtica si l'encapçala qui ha estat cap d'un partit acusat de corrupte i empara de corruptes i corruptors? Hi ha voluntat o no de reformar la Constitució? Són capaços PSOE, Podem i C's d'impulsar el marc d'una reforma constitucional? De mantenir que sense reforma constitucional i pacte educatiu no hi ha ni govern ni pressupostos? Les formes són diverses i les maneres de fer infinites. No hi ha condicions per compondre un govern, però sí per fer del Congrés de Diputats el centre polític del país i imposar les reformes, els canvis que una majoria de la societat hem votat el 26 de juny.