Joc de trons

(i llamps)

Carles Mallart. girona.

Tinc la sensació que el Joc de trons (i llamps) haurà passat sense pena ni glòria com a repercussió per la nostra ciutat (turisme, gastronomia, comerç...) i la seva activitat. Res em faria més feliç que equivocar-me. Tot plegat va crear unes expec­tatives exagerades des del primer dia i que la cosa no passarà de 4 samarretes, 4 tasses i alguna visita guiada, que molt possiblement haurien vingut igual. Ull, la il·lusió que va crear és impagable, però estaran amb mi que ens van vendre la moto, o més ben dit ens van aixecar la camisa. El que possiblement es va donar a algun poble d´Andalusia anys passats, aquí no s´hi ha ni traslladat ni projectat. Però ull, sóc dels optimistes, un amic meu l´altre dia em preguntava: Creus que s´havia d´haver fet? I tant que sí, li vaig respondre, va generar il·lusió, va donar molta vida unes setmanes, els figurants, el sentit de pertinença a la ciutat, va augmentar l´autoestima d´ésser ciutadà de Girona... tot això no té preu, possiblement en el futur ens donarà «renom» i «promociona que alguna cosa queda», però estaran d´acord que les expectatives no s´han complert, sinó tot al contrari. Possiblement alguns polítics ens diran que sí. Veurem. No tindrem ni la sort que hagi estat una moda passatgera. En canvi les notícies que ens arriben del centre d´art de Sant Julià de Ra­mis, amb hotel de 15 habitacions a 1.000 euros la nit, heliport, exposicions de joies exclusives, un restaurant addicional a 15 euros el cobert, són bones i crec que aportaran moltes coses i bones a l´activitat econòmica i la nostra cul­tura, feina allà dalt i aquí. Penso que serà una cosa sostinguda en el temps de la qual ens en beneficiarem tots. Els desitjo tota la sort del món i que si fan tot això és perquè s´ho han estudiat. Estimem Girona. Passió per Girona.

El litigi de l´art amb Aragó

Jordi Pausas. parís.

Llegeixo que el president d´Aragó, Javier Lambán, ha decidit tirar pel dret i ahir, en una sessió de control parlamentari, va afirmar que si el pròxim 25 de juliol els béns de Sixena no es traslladen al monestir, en compliment de la sentència d´un jutjat d´Osca, se sol·licitarà la intervenció de la brigada de patrimoni de la policia judicial. Lambán hi va afegir que continuarà per la via judicial per solucionar aquest litigi sobre l´art de Sixena «fins a les últimes conseqüències».

Mentrestant, el govern de la Generalitat ha rebut un altre revés, ja que el Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat un nou recurs per evitar complir la sentència d´Osca i haver de traslladar a Sixena, i sobretot al museu de Barbastre, les 97 obres d´art que la Generalitat va comprar legalment a la comunitat de monges de Sixena i que són al MNAC i al Museu de Lleida. El TC ha decidit, segons una resolució feta pública ahir, que la sentència de la jutgessa d´Osca que anul·lava la compravenda dels béns per part de la Generalitat i que ordenava la seva devolució a Aragó no contradiu la seva jurisprudència sobre l´assumpte i és vàlida. El TC, per tant, rebutja anul·lar la decisió de la jutgessa com volia el govern.

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, teatralment manifestà que «defensarà a peu i cavall» les obres reclamades per Aragó, tot i que reiteradament anteriorment és declarà partidari -veure l´hemeroteca- de compartir-les amb Aragó, desobeint el Parlament de Catalunya, que per tal d´evitar qualsevol futur malentès en les competències assignades a la conselleria de Cultura, va redactar i aprovar el 4 de Juny del 2008 la moció 32/VII, (publicació: BOPC 278) en la que s´insta al govern català a impedir qualsevol trasllat de les obres d´art provinents de la Franja de Ponent conservades al Museu de Lleida. Els arguments esgrimits pel conseller de Cultura -ara blanc, ara negre- són inconsistents, superficials i deplorables...