La vocació empordanenca em porta un cop més a Figueres. Dissabte al matí, mercat ple de gent, carrers dinàmics, botigues obertes, turistes a dojo. Tot respira vitalitat, tranquil·litat i joia de viure. La capital de l'Alt Empordà exerceix com a tal, i tots els accents dels pobles veïns omplen l'espai i, fins i tot, i molt singularment, l'accent inconfusible de la Catalunya Nord. Sembla com si tot Perpinyà fos aquí.

És difícil trobar una altra ciutat que, amb les seves dimensions, tingui la vitalitat de Figueres. Especialment la seva vitalitat cultural. Gent fent cua per entrar al Museu Dalí; gent que ha deixat sol i mar i fent molts quilòmetres des de casa seva per venir a entusiasmar-se amb aquesta referència cultural de valor universal que és el Museu Dalí. Però molt a prop, en una altra vessant i amb altres pretensions, el Museu del Joguet es constitueix amb un fet excepcional, de gran interès i que permet que petits i grans segueixin el recorregut museístic amb interès i entusiasme. Però si encara no estan cansats, els queda el Museu de l'Empordà, sempre actual, sempre divers, sensible al canvi de la tramuntana i als aires nous en el camí de l'art.

Avui no, però d'altres dies, Figueres és la capital més permanent de l'espectacle del Circ. Pràcticament sense cap antecedent que ho justifiqui, s'ha convertit en una referència internacional dels espectacles més universals en aquesta especialitat. De fet, és aquí a on s'originen els vanguardismes del circ més importants d'Europa; Figueres és sens dubte la capital del Circ.

Però el visitant ocasional, o més freqüent, es troba també amb una oferta gastronòmica d'enorme singularitat i importància. No val la pena destacar noms concrets; estan a la memòria de tots. Però la renovació és constant, la valoració sempre a més. Realment, aquí, el dubte està en la selecció, perquè tot acompanya a escollir entre ofertes de gran qualitat.

Això és Figueres. La que es projecta després cap a Sant Pere de Rodes o cap a Maçanet de Cabrenys; des de la plana a la muntanya; des del Cap de Creus fins més enllà de Colera. No és fàcil trobar un escenari tan magnífic per aquest visitant d'un dissabte al matí. I és forçós reconèixer que tot això no és exclusivament obra de la natura, o de la geografia, també és el resultat de la qualitat de la seva gent, de la iniciativa de les seves Entitats i d'unes Institucions, com el mateix Ajuntament, que saben recollir tot aquest dipòsit de voluntat i empenta per convertir-lo en aquesta excel·lent realitat figuerenca. Una ciutat que es transforma i creix, ho fa per l'esforç de la seva gent, però també per aquells que tenen la responsabilitat de dirigir-ne la vida municipal.

El visitant, agraït, palpa aquest dinamisme i se sent satisfetament integrat en una ciutat acollidora que ha crescut al mateix ritme que l'itinerari vital del visitant. Figueres com a relax.