s'ha fet un pas endavant. Un bon pas. Em refereixo al Programa públic d'analítica de dades per a la recerca i la innovació en salut a Catalunya. Es tracta de poder fer recerca amb totes les dades, òbviament anonimitzades, de tot el sistema de salut de Catalunya. Són tants milions de dades que és per això que s'anomenen dades massives o big data. Per mandat del Parlament, l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) en tindrà cura.

Dimarts, al Paranimf de la Facultat de Medicina de la UB, es van presentar les aportacions al debat (encara obert) dut a terme per part de científics, professionals de la salut, pacients, advocats, sociòlegs i tothom qui hi tingués alguna cosa a dir. Es van exposar en quatre blocs: 1) seguretat i normativa de l'ús de les dades; 2) principis ètics; 3) governança, transparència i sostenibilitat d'aquest big data; i 4) elements de la recerca pública.

El degà Francesc Cardellach va obrir la jornada i tres grans Tonis la van emmarcar de manera francament proteica: Toni Trilla, professor de la Universitat de Barcelona (UB)?i gran epidemiòleg com a president del Consell d'Administració de l'AQuAS; Toni Dedeu, director de l'AQuAS i fins fa poc professor de la Universitat d'Edimburg; i Toni Comín, professor de sociologia i ara conseller de Salut.

A mi em va semblar un bon exemple de participació ciutadana per poder fer recerca amb dades massives de salut com ja es fa a altres països. Queda encara debat per fer, però penso que investigar amb aquestes dades permetrà bons avenços per a la millora de la salut. A més, s'han assentat unes bases per a la participació d'altres ciutadans més enllà dels científics. Un bon pas per fer baixar la recerca de la torre d'ivori.