Els recomano que facin l'exercici d'entrar a la pàgina web que el Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha habilitat per agrupar la totalitat de festivals que tenen lloc a les comarques gironines i especialment a l'estiu. Si només ens fixem en les xifres pelades aquestes fan una mica d'esgarrifança, perquè ni més ni menys estem parlant de 154 festivals, 2.113 actuacions i 374 espais, si és que en el temps d'escriure aquest article no s'ha afegit alguna altra convocatòria.

Es miri com es miri i al marge de la qualitat de l'oferta, està clar que és una barbaritat agrupar aquest volum d'actuacions en un espai tan petit com són les comarques gironines i, encara que es facin un munt d'estudis d'assistència i d'ocupació, segur que resulta insostenible mantenir una quantitat tan desmesurada de propostes, la majoria de les quals, musicals. Només cal agafar com a exemple la xifra de 2.113 actuacions i ja es veu que el calendari anual no és suficient per acollir-les totes i que una sola persona necessitaria 5,7 anys per anar cada dia a una d'aquestes actuacions. Alguns s'han tornat bojos o és que ningú ha fet l'exercici de sumar i adonar-se que no cal rebentar l'oferta amb un nombre tan exagerat de propostes per poder dir que dins l'immens paquet turístic que són les comarques gironines també tenim festivals.

Els municipis sempre han tingut una certa tendència a voler tenir de tot, encara que l'oferta que tinguin més propera sigui, sovint, a només un centenar de metres. Ho hem vist amb les piscines municipals, amb els pavellons, amb les biblioteques, amb els teatres, amb els centres culturals, i és clar, ara ho havíem de veure amb els festivals.

I és clar que tothom voldrà tenir el seu espai, la seva promoció i la seva difusió i encara, fins i tot, és possible que pretenguin omplir i ser rendibles.