La temperatura sufoca. Sembla no haver-hi aire suficient per respirar. Com si contradigués allò que en l'aire no hi ha res, cal empènyer per moure'l. Els miratges inunden els carrers, els barris, els camps. L'adaptabilitat humana sembla haver trobat un límit. Fa recordar als rellotges fosos de Dalí, fos que copien edificis i persones. Sufocació que arriba acompanyada de l'alarma de cada estiu: els incendis.

En pocs dies farà un any de l'últim sinistre a la ciutat. Aquell 21 de juliol de 2015 el foc va estendre's a la zona de les Pedreres de Girona, on va cremar unes trenta hectàrees i va fer saltar les alarmes de la ciutat. Quan les primeres columnes de fum doblaven l'altura del "Pirulí", els veïns que eren desallotjats dels seus barris -Torre Gironella, Torre Alfons XII i Sant Daniel- van saber en carn pròpia què és la por que el foc cremés casa seva i atemptés contra la seva vida.

Les autoritats llavors pertinents, entre les quals es trobava l'ara president de la Generalitat, Carles Puigdemont, arribats a la zona a "fer-se la foto", van prometre mesures al respecte. Els veïns de Girona van posar des de llavors en dubte el paper de l'Ajuntament en la tasca de prevenció d'incendis a la zona. Gran part de la muntanya i de les zones no edificades són de propietat pública. El principal problema ha estat sempre mantenir a ratlla la vegetació. Succeeix en especial en les àrees que limiten amb camps o descampats, com les esmentades en l'incendi anterior, però també en barris com Montjuïc i Palau, en què molts propietaris de grans parcel·les descuiden les seves vores adjacents. A Palau poden veure's zones en què les pastures resseques de la perifèria dels camps fins i tot tapen les voreres.

Des de llavors l'Ajuntament ha incrementat les mesures de prevenció. Els veïns comenten que la jurisdicció existeix, però que l'Ajuntament no exigeix amb prou fermesa que es compleixi. Situació d'iguals característiques en altres zones de la província.

Girona ha registrat aquest mes les temperatures més altes de l'any. A la ciutat el termòmetre va superar els 37 ºC, igual que a Fornells de la Selva i Monells, la xifra més alta que s'ha assolit a la província, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya. S'espera un estiu calorós, en què les mesures que s'hagin pres durant l'any en prevenció d'incendis es posaran a prova.