En pocs dies, els francesos (l'estat més reeixit d'Europa) han descobert la seva enorme vulnerabilitat (i el paraigua nuclear no protegeix contra aquesta mena d'aiguats), els britànics s'han vist de cop i volta sols (quan el que pretenien era, potser, inflar el pit una mica), als polonesos els ha renyat Obama per ser tan poc aferrats als usos liberals, hi ha rearmament a la frontera oriental europea i els guardians de les boques del Bòsfor, els turcs, ens obliguen a triar entre un cop d'estat militar (nefast en si mateix i per definició) i Erdogan, un cabdill islamista a qui li agraden les llibertats tant com les mitges amb costura a un marieta: per posar-se-les ell per barret.

Tot això sense comptar l'antiga i purulenta nafra de Palestina, la dissolució de Líbia en taifes, on el collaret de la coloma és una pinta de bales, i la guerra oberta de l'Iraq a Afganistan passant pel Iemen. Amb tant de tiroteig, seria estrany que no ens en toqués alguna. Perquè no som innocents: ni Europa va oferir un estímul a Erdogan per seguir pel camí laic, ni feia cap falta enderrocar (intentar-ho) Al-Assad, Saddam Hussein i Gaddafi. Ni avalar cops d'estat contra majories islamistes a Egipte, a Gaza, a Algèria (la primera de totes). Potser els islamistes ens fossin hostils, és possible: però els nostres actes ens avalen com hostils a ells. Mal negoci.

Europa ha decidit suïcidar-se sense presses i mirant cap a un altre costat. Amb sorpresa i esglai. Sempre hi va haver moros treballant a Europa, només ara veiem els refugiats com a amenaça i no som capaços d'integrar-los ni tan sols per la via interessada de l'explotació. Cada vegada que Europa no sap nomenar els seus riscos i els seus enemics i pren una via escapista de racisme i ruqueria, arriba el desastre. Sumin a això el que Enric Juliana anomenaria la venjança de la geografia: Estats Units està a més de set mil quilòmetres del país musulmà més proper. Nosaltres, els grecs i els italians, tot just a unes desenes de quilòmetres de països en els quals hem fet de tot: de tot, menys amics.