els britànics, que van anar a la guerra de l'Iraq (que es lliurava en un mar de sorra), els britànics, que es van apuntar amb la seva ben coneguda marcialitat a l'aventura militar de Bush nen, han trigat un munt d'anys a elaborar un informe, més expiatori que aclaridor, del qual Tony Blair, l'amic de Josemari Aznar (i viceversa), surt del color de la vergonya però, al meu entendre, no prou penitenciat. També aquí se li dóna la culpa als errors d'intel·ligència, com si hi hagués algun servei d'espionatge al món que treballés al marge de la política del seu govern. Els espies van dir el que el primer volia sentir: menjar-li l'orelleta com a primera maniobra eròtica, després la cosa seguiria pel seu camí. Hi havia un adversari, en efecte. I els havia posseït.

Aquest tipus de tasques, els informes parlamentaris, solen gaudir de bona reputació, fins i tot s'anomenen autocrítiques. En realitat són mera hipocresia i un troba a faltar que no hi hagi una mica més d'estil Mourinho: «Sí, vam anar a picar moros, què passa?». O com deia un regidor del meu poble, del PP, per justificar la guerra: «Per a una volta que estem amb els americans, no anem a posar-nos del costat del indis...». Mentrestant, Aznar no obre el bec (però potser ja no li convingui viatjar per aquí) i Bush nen, que no ha tornat a la beguda, repeteix l'única frase que és capaç d'articular: «Ara l'Iraq és molt més segur». És clar. Només cal veure les bombes que esclaten diàriament entre Istanbul i Damasc, entre Bengasi i Bagdad, entre Kabul i Karachi, encara que els morts són de poca qualitat, clients dels mercats i fidels de les mesquites, majorment. Però el petroli flueix.

Aquella guerra il·legal, idiota i inoportuna va provocar un moviment d'oposició planetari, però les botes ja estaven enllustrades i les motxilles plenes. Va ser una ?guerra de contractistes que pensaven enriquir-se i ho van aconseguir, de soldats d'attrezzo, de mercenaris de Blackwater, de petrolieres amb l'ànima de betum, de senyors de les tenebres, de galls dindi de goma i Bush disfressat de pilot de caça (li quedava bé la guerrera). I la resta, per un estil.