éric Zemmour va vendre mig milió d'exemplars del seu assaig ultraconservador El suïcidi francès. Ara presenta Un quinquennat per no res, sota l'esquer que «els atemptats contra Charlie Hebdo o la matança del Bataclan anuncien el començament d'una guerra civil francesa, o sigui europea, i el gran desafiament llançat per l'Islam a domicili a la civilització europea». Laurent Obertone va adquirir notorietat amb un estudi sobre l'assassí en massa noruec Anders Breivik. Ara presenta la seva novel·la de terrorisme-ficció Guerrilla, a partir d'un atemptat islamista que desencadena un conflicte nacional. El llibre conté «un relat paroxístic i hiperrealista, que ens submergeix en el desencadenament de la guerra civil que ve».

Falta un tercer exemple per certificar la deriva guerracivilista de la França contemporània. Alexandre Mendel ha enquestat a La França gihadista els islamistes, que reben un mandat clar. «Mata en nom d'Al·là i espera a la guerra civil. Provoca-la». Per als escèptics residuals, Ivan Rioufol titula explícitament el seu llibre La guerra civil que ve. El manifest implora que «cal fer tot el possible per evitar, a França, la guerra civil que l'Islam radical desitjaria sembrar per imposar el califat, aquest nou comunisme».

La desembocadura en el comunisme ens recorda que França ha estat pròdiga en escriptors reaccionaris, que contrapesaven els mestres del pensament oficial. No obstant això, sorprèn la coincidència guerracivilista arran de la multiplicació del terrorisme de proximitat, que en la seva penúltima manifestació qualla en el degollament sens dubte heroic d'un sacerdot de 86 anys. Els pronunciaments bèl·lics arriben a mandataris com HollandeValls, que recorden la guerra en curs a cada nou atemptat.

Un cop establerta la confrontació militar, i també el camp de batalla gal, ja només falta definir als combatents. L'Elisi mira cap a Síria cada vegada que un islamista francès executa als seus compatriotes. Els assagistes d'ultradreta prefereixen centrar-se en l'enemic interior. La boira de la guerra impedeix distingir qui té raó.